1200
23:42
24.03.2025

Serpil ALTUNCU VAROL

Daire Başkanı


Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanlığı

a) Eğitim kurumlarında sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak. 

b) Eğitim kurumlarında sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak. 

c) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak. 

ç) Öğrencilerin sosyal duygusal, akademik ve mesleki gelişimlerini desteklemek için çalışmalar yapmak. 

d) Rehberlik ve psikolojik danışma programları, aile eğitim programları, psikoeğitim programları, müdahale programları, eğitim içerikleri ve yayınları ilgili birimlerle iş birliği içinde hazırlamak. 

e) Öğretmen, aile ve diğer personele sunulacak müşavirlik hizmetlerine ilişkin çalışmalar yapmak. 

f) Öğrencilerin sosyal duygusal, akademik ve mesleki gelişim süreçlerine ilişkin izleme çalışmalarının standartlarını belirlemek ve yaygınlaştırılmasını sağlamak. 

g) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak. 

ğ) Bakanlık psikososyal destek hizmetleri ekibini oluşturmak ve çalışmaları koordine etmek. 

h) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak. 

ı) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerine erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek ve çözmek. 

i) Doğal afetler ile ihmal, istismar, intihar, şiddet, savaş, göç ve salgın hastalıklar gibi zorlayıcı yaşam olaylarında öğrenci, aile ve öğretmenlere psikososyal destek sağlamak amacıyla çalışmaları yürütmek. 

j) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki psikososyal destek hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak. 

k) Öğrencilerin gelişimlerini bütüncül olarak desteklemek veya gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek etkenleri azaltmak amacıyla çalışmalar yapmak. 

l) Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin müdahale alanı dışında kalan konularla ilgili kurum/kuruluşlara yönlendirilmesine ve izlenmesine ilişkin standartları belirlemek ve yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaları yürütmek. 

m) Rehberlik ve araştırma merkezlerinin açılması ve kapatılmasıyla ilgili iş ve işlemleri ilgili birimlerle iş birliği içinde yürütmek. 

n) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan rehberlik ve psikolojik danışma ile özel eğitim hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak. 

o) Bakanlığın eğitsel değerlendirme ve tanılama politikası ile belirlenen stratejilerinin uygulanmasını sağlamak bu doğrultuda iş ve işlemleri planlamak, koordine etmek ve süreci geliştirmek. 

ö) Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçme süreci kapsamında genel zihinsel yetenek alanında öğrencilerin eğitsel değerlendirme ve tanılama iş ve işlemlerini ilgili birimlerle iş birliği içinde yürütmek. 

p) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde kullanılmakta olan MEBBİS-RAM Modülü ve RAMDEVU Sistemi üzerinde yapılan iş ve işlemlere yönelik düzenlemeler yapmak, geliştirmek ve veri toplanmasını sağlamak. 

r) Okul/kurumlarda kullanılmakta olan e-Rehberlik Modülü üzerinde yapılan iş ve işlemlere yönelik düzenlemeler yapmak, geliştirmek ve veri toplanmasını sağlamak. 

s) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan hizmetlerin niteliğinin artırılmasında kurum/kuruluşlarla iş birliği yapmak. 

ş) Yaşam boyu rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunan kurumlarda hizmetlere erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek ve çözmek. 

t) Aile danışmanlığı programları hazırlamak, bu programların kurumlarda uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek. 

u) Rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan hizmetlerde kullanılmasına ihtiyaç duyulan psikolojik ölçme araçlarını tespit etmek ve psikolojik ölçme araçlarını sağlamak, uygulamak, gizliliğin ve bilimsel standartların korunmasına ilişkin önlemler almak. 

ü) Psikolojik ölçme araçları geliştirmek, uyarlamak, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını yürütmek. 

v) Eğitim kurumlarında bağımlılıkla mücadelede gelişimsel önleyici, iyileştirici ve destek hizmetleri kapsamında çalışmaları yürütmek. 

y) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki bağımlılıkla mücadele hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak. 

z) Araştırma, inceleme ve kültür yazıları ile kitap, dergi vb. dokümanlara yönelik görüşler vermek. 

aa) Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile özel eğitimde rehberlik hizmetlerine yönelik projeler geliştirmek, proje faaliyetlerini planlamak, uygulamak ve yürütmek. 

bb) Genel Müdürlüğün yürüttüğü diğer proje faaliyetlerine rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri kapsamında destek sunmak. 

cc) Genel Müdürlüğün işleyişi ile ilgili verilecek diğer görevleri yapmak. 

Yayın Tarihi: 24.03.2025