"Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması" ödülleri, sahipleriyle buluştu.
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması" ödülleri, sahipleriyle buluştu.Özel eğitim alanına farklı ve zengin materyaller ve etkinlikler kazandırmak amacıyla düzenlenen "II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması"nın ödül töreni, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Orhan Erdem´in katılımıyla gerçekleştirildi. Ödül törenine Başbakanlıktan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından, Kalkınma Bakanlığından, Millî Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK’tan pek çok davetli katıldı.
II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması’nın ödül töreni, yarışma sürecini özetleyen tanıtım filmi ile başladı. Tanıtım filmi gösteriminden sonra tören Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör’ün konuşmaları ile devam etti.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, özel eğitim alanında yürüttükleri çalışmaları “görevden ziyade gönül işi” olarak gördüklerini ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitiminin en öncelikli meseleleri olduğunu ifade etti. Toplumda sürekli gelişmeyi sağlamanın, her bir bireyi eğitim sürecine dâhil etmekle mümkün olduğunu ve toplumun her ferdinin yetenekleri, yeterlilikleri ve becerileri engellenmediği sürece geliştirilecek yönleri bulunduğunu belirtti. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin yaşamın her alanına katılmasının ve eğitim başta olmak üzere her türlü imkândan en üst düzeyde yararlanmasının en tabii hakları olduğunu ifade eden Erdem, "Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimizin eğitimi hepimizin öncelikli meselesidir. Bu doğrultuda özel eğitim konusunda yürütülen tüm çalışmalarda, özel eğitim alanında hizmet veren öğretmenler ve uzmanlar inisiyatif almalı ve öncülük yapmalıdır." dedi.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin toplumla bütünleşmelerinin sağlanmasında ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesinde eğitimin önemli rolü olduğuna işaret eden Erdem, "Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin ihtiyaçlarına ve bireysel özelliklerine uygun, nitelikli ve erişilebilir özel eğitim imkânı sunmak, Bakanlığımızın temel görevlerindendir. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimizin eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğu gerçeğinden hareketle eğitim ortamlarımızı ve eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek özel öğrencilerimizin eğitiminin önündeki engelleri tek tek kaldırmayı hedeflemekteyiz." dedi.
Törende Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’den sonra MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör söz aldı. Genel Müdür Celil Güngör, materyalin özel eğitim alanının alfabesi olduğunu ifade etti. Güngör, yakın zamana kadar özel eğitim alanında çalışan öğretmenlerin basit malzemeler ve az sayıda etkinlik ile çalıştıklarını belirterek Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması’nın özel eğitim alanına çok sayıda nitelikli materyal ve etkinlik kazandırılmasına katkı sunacağını dile getirdi. Yarışmaya geçen yıl yaklaşık 700, bu yıl ise bin 415 eserle başvuru yapıldığını söyleyen Güngör, "Sayının bir yılda iki kat artması, özel eğitim alanında çalışan öğretmenlerimizin, öğretmen camiası içerisinde gelişime ve değişime en açık öğretmen grubu olduğu anlamına gelmektedir. Bunu bu yarışmayla bir kere daha kanıtlamış oldular." dedi. Celil Güngör, geçen yıl ödül alan 25 eserin üretiminin önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek protokolle başlayacağını, bu sene yarışmaya katılan eserlerin de Ar-Ge çalışmaları yapılarak ileriki günlerde üretime geçirileceğinin bilgisini verdi.
I. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik yarışmasına katılan, Ar-Ge çalışmaları kapsamında geliştirilen ürünlerin tanıtımı ile devam eden törende; Yalova İbni Sina Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, Yalova Atatürk Bilim ve Sanat Merkezi, Ankara Millî Eğitim Vakfı Gökkuşağı İlkokulu, Ankara Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu, Ankara Mitat Enç Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu ile Ankara Yasemin Karakaya Bilim ve Sanat Merkezleri öğrencileri gösterilerini sundular.
“Materyal” ve “Etkinlik” olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilen yarışmaya toplam 1415 ürün katıldı. Törende “materyal” kategorisinde 3 kişiye derece ödülü, 26 kişiye mansiyon ödülü; “etkinlik” kategorisinde 3 kişiye derece ödülü 17 kişiye ise mansiyon ödülü olmak üzere toplam 49 kişiye ödül verildi. Etkinlik kategorisinde Ankara’dan “Eğlenerek Öğreniyorum” etkinliği ile Derya GEZİCİ üçüncü, Konya’dan “Kelime ve Fiillerle Cümle Kurma” etkinliği ile Demet TUNÇ ikinci, Ordu’dan “İpin Ucu Nereye Gidiyor” etkinliği ile Ayşegül KINCIOĞLU ÜRKMEZ birinci oldu. Materyal kategorisinde ise İstanbul’dan “İş Eğitimi Kuleleri” adlı materyali ile Ferhat ŞAHİN üçüncü, İzmir’den “Brailego” adlı materyali Nazmiye KARAÖMER ikinci, Rize’den “Gören Eller” adlı materyali ile Fatih GÜNDÜZ birinci oldu. Ayrıca Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne uzun yıllar hizmet eden, yarışmanın değerlendirme sürecinde ani bir rahatsızlık sonucunda vefat eden Genel Müdürlüğümüz Eğitim Uzmanı Mustafa Galip DUZCU’ya ithaf edilmiş özel ödüle, Manisa’dan “Görme Engelliler İçin Dokunsal Haritalar” adlı materyali ile Sözer VURGUN lâyık görüldü.
II. Özel Eğitim Materyal ve Etkinlik Yarışması neticesinde yarışmaya katılan eserler, Ar-Ge çalışmaları ile geliştirilecek ve özel eğitim alanına kazandırılacaktır.