OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ SEMPOZYUMU BAŞLADI
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Bakanlığımız yetkililerinin de katılımıyla Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu düzenlendi. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu'nun açılışına çevrim içi olarak katıldı.
Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu'nun açılışında konuşan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, otizmin görülme oranlarındaki artışa dikkati çekerek güncel Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre otizm spektrum tanısının toplumda 100 çocukta 1 olacak şekilde oldukça yüksek oranda karşımıza çıktığını paylaştı.
Genel Müdür Numanoğlu, özel eğitim kurum ve kaynaştırma uygulanan okullarda toplam 47.927 Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı öğrenciye eğitim verildiğini belirterek "Otizm spektrum tanılı çocuklarımızın öğrenme özellikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak; onların yaparak, yaşayarak ve deneyim kazanarak öğrendikleri, bilgi ve becerilerini kalıcı hale getirebilecekleri öğrenme ortamlarının oluşturulması ve zenginleştirilmesi için her gün çaba sarf ediyoruz." dedi.
Genel Müdür Numanoğlu, "Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler her tür ve kademedeki eğitimlerini kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla akranları ile birlikte aynı sınıfta tam zamanlı veya özel eğitim sınıflarında yarı zamanlı olarak sürdürebildikleri gibi, özel eğitim okullarında da eğitimlerine devam edebilmektedirler." bilgisini paylaştı.
ÜLKE GENELİNDE 190 ÖZEL EĞİTİM SINIFI STANDART HALE GETİRİLDİ
Milli Eğitim Bakanlığı olarak otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin de öğrenim gördüğü yeni açılan özel eğitim sınıflarının materyal ve donatım malzemesinin teminini sağlamak amacıyla "Özel Eğitim Kurumlarının İyileştirilmesi Projesi" kapsamında ülke genelinde 190 özel eğitim sınıfı standart hale getirildiğini vurgulayan Numanoğlu, "Otizm spektrum bozukluğu olan öğrenciler Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu doğrultusunda özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden 8 saat bireysel ve/veya 4 saat grup eğitimi alabilmektedir." dedi.
Genel Müdür Numanoğlu, Millî Eğitim Bakanlığımız ile Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında yapılan "Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizliği Veya Otizmi Olan Öğrencilerin Mesleki Yeterliliklerinin Belirlenmesine Dair İşbirliği Protokolü" kapsamında hafif düzeyde zihinsel yetersizliği veya OSB olan öğrencilerin meslek alanlarının tanımlanması, sahip olmaları gereken mesleki yeterlilikler ile mesleki yeterlilik seviyelerinin belirlenmesi ve bu yeterlilikler kapsamında Özel Eğitim Meslek Okullarında uygulanan eğitim programlarının düzenlenerek mezun olan öğrencilere mesleki yeterliliklerin kazandırılması amacıyla çalışmalarımız devam ettiğini dile getirdi.
Numanoğlu, Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış öğrencilerimiz için "DATA OSB Modeli" ile okul öncesi dönemde otizm spektrum bozukluğu olan çocukların bireysel gereksinimlerini karşılamak amacıyla farklı teorik yaklaşımları harmanlayan okul temelli bir program geliştirmek, uygulamak, değerlendirmek ve yaygınlaştırmak çalışmaları yapıldığına dikkat çekti.
345 ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA OKULUNA 788 BECERİ UYGULAMA ALANINI KURULMAKTADIR
Genel Müdür Numanoğlu, orta/ağır düzeyde Otizm Spektrum Bozukluğu olan öğrencilerin de eğitim gördüğü "Özel Eğitim Uygulama Okullarında Beceri Uygulama Alanları" projesi kapsamında ülke genelinde 345 özel eğitim uygulama okuluna; Görsel Sanatlar, Müzik, Bahçe ve Hayvan Bakımı, Beden Eğitimi ve Spor ile Duyu ve Hareket Geliştirme uygulama alanlarında toplam 788 Beceri Uygulama Alanının kurulumları devam ettiğini dile getirdi.
Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) Öğretmen - Yönetici Hareketlilik Programı kapsamında okul yöneticilerimizin "Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Öğrencilerde TEACCH Programı Uygulaması" ve "Özel Eğitimde Beceri Uygulama Alanları" konularında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapmaları amacıyla hareketlilik programları gerçekleştirildiğini söyleyen Numanoğlu, "19 adet dijital eğitim materyali hazırlanmış ve www.eba.gov.tr, www.orgm.meb.gov.tr adreslerinden yayına alınmıştır." şeklinde konuştu.
Tüm özel eğitim öğrencilerimize yönelik yaklaşık 4.000 ara yüz ve animasyona sahip dijital içerikler hazırlandığına dikkat çeken Genel Müdür Numanoğlu, orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilere yönelik 34 öğretim programı ve öğretim programları doğrultusunda 88 adet eğitim aracı hazırlandığını belirtti.
Numanoğlu, "Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerimize çeşitli becerilerin kazandırılması amacıyla "Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum Okuma- Yazma Seti", "Uyarlanmış Etkinlikler Seti (UYET)", "Otizm Etkinlik Kitabı", "Kavram Materyal Seti", "Öykü Temelli Özel Eğitim Seti" eğitim materyalleri hazırlanarak okullarımıza gönderildi." diye konuştu.
II. OTİZM EYLEM PLANI TASLAĞI'NA KATKI SUNUYORUZ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan II. Otizm Eylem Planı Taslağı'na Bakanlığımız adına katkı sunulduğunu söyleyen Numanoğlu, "Sadece 2 Nisan'da değil her gün otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarımızın ve velilerinin yanında olduklarını belirterek Millî Eğitim Bakanlığı olarak toplumda yaygınlaşan farkındalık çalışmalarının yanı sıra bu süreçte mücadele kapasitemizi geliştirme ve güçlendirmeye devam edeceklerine vurgu yaptı.
Otizm Farkındalık Günü Sempozyumu'nda otizmli bireylerin ailelerinin yanı sıra otizmli çocuklar için acil servis hizmetlerinin yeniden organizasyonu, Bireysel Hizmet Danışmanlığı modeli, ağız ve diş sağlığı konusundaki planlamalar ile ilaçsız müdahaleye ilişkin verilecek yeni hizmetlerin ele alınacaktır. Ayrıca uluslararası katılımcıların da Türkiye'ye katkı sağlayabilecek farklı modellerin tanıtılacağı sempozyumun Down Sendromu başta olmak üzere, tüm zihinsel özel gereksinimli bireylerin faydalanması düşünülerek planlandığı bildirildi.