Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF iş birliği ile yürütülen, Özel Eğitimde Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Turgut Özal Özel Eğitim Meslek Okulu ve Gaziantep ili Şahinbey ilçesi Karataş Özel Eğitim Meslek Okulu bünyelerinde "Mesleki Özel Eğitim Mükemmeliyet Merkezleri" daha önce kurulmuştu. Oluşum aşamasında olan "Mesleki Özel Eğitim Mükemmeliyet Merkezleri" gelişimlerini daha ileri bir boyuta taşımak amacıyla yerel çalışmalarını sürdürürken Bakanlığımızca da kurumsal kapasiteleri desteklenmeye devam etmektedir.
Depremin bölge ekonomisine olan olumsuz etkilerinin azalmasına katkı sağlamayı güçlü sektör bağı kurarak amaçlayan Mesleki Özel Eğitim Mükemmeliyet Merkezleri ilk adım olarak sektör analizleri ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin artırılması çalışmaları ile başlamışlardır. Sektördeki hangi iş alanlarında personel ihtiyacının yoğun olduğunu saptamak, ihtiyaç duyulan iş alanlarındaki mesleki becerileri özel eğitim meslek okulu meslek programları ve okul kurumsal kapasitesine yansıtmak, sektörün özel eğitim farkındalığı konusunda ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçlar dahilinde çalışmalar yürütmek, çağın iş sektörlerine getirdiği gereklilikleri saptayıp, değerlendirmek amacıyla "Sektör ihtiyaç analiz formları" hazırlanmıştır. Söz konusu formlar öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin artırılması çalışmaları ile eş zamanlı olarak uygulamaya konulmuştur.
Malatya ve Gaziantepte bulunan özel eğitim meslek okullarının meslek edindirme atölyelerinde akademisyenlerce uygulamalı olarak verilen eğitimlerde mesleki eğitimde etkili bir model ortaya koymak, öğretmenlerin mesleki gelişimleri, değerlendirme / izleme, sektörle işbirliği boyutlarında uygulama alanındaki yeterliliklerinin geliştirilmesi eğitimleri düzenlenmiştir.
Özel gereksinimli bireyler açısından bağımsız yaşam için gerekli olan yeterlilik alanlarından biri de mesleki yeterliliklerdir.
Mesleki yeterliliklerin örgün eğitim çağı içerisinde geliştirilmesi sürdürülebilir istihdamın ön koşuludur. Bu kapsamda verilen eğitimde;
- Mesleki eğitiminde başarı kriterleri,
- Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yetişkinliğe geçişindeki kazanması gereken beceriler
- İş hayatına geçiş öncesi kazandırılması gereken etik değerler,
- Mesleki eğitimin kalitesinin artırılmasında etkili uygulama stratejileri,
- Toplumsal hayata entegrasyon, yetişkinliğe geçiş, okul sektör iş birliğinde okul yöneticileri ve öğretmenler, mesleki eğitimin kalitesini artırmada etkili değerlendirme yöntemleri ve aile eğitimlerinin önemi, sektör iş birliği sağlamada öğretmen ve yöneticilerin rolü konuları üzerinde durulmuştur. Öğretimi yapılan uygulama stratejilerinin hayata geçirilmesi ile okulda uygulanan mesleki eğitimin kendi kendisini yenileyen, bölgesel fırsatları değerlendiren, sektör bağı güçlü inovatif bir yapıya ulaşması beklenilmektedir.