Hayallerimizin, Fikirlerimizin ve Kimliğimizin DEĞERİ var..
Hayallerimizi fikirlere, fikirlerimizi kazanca dönüştürüyor; akılla üretip patentle kazanıyoruz.
BİLSEM öğrencilerimizin fikirleri patentle 'değer' kazanmaya devam ediyor.
1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması'nda Birincilik ödülüne Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank BİLSEM'den öğrencilerimiz Cemile Cemre Özdemir ve Nihan Dide Atabay ile danışman öğretmenleri Pınar Sabaz layık görülürken;
Ödüle layık görülen diğer BİLSEM'lerimiz ve öğrencilerimiz;
Düzce BİLSEM'den öğrencilerimiz Şevval Taş ve Fatih Nartkan Dengin ile danışman öğretmenleri Adem Akkuş,
Aksaray BİLSEM'den öğrencimiz Yunus Emre Erdem ile danışman öğretmeni Celal Öngün,
Çankırı Ahmet Mecbur Efendi BİLSEM'den öğrencimiz Hilal Özkoç ve Betül Akviranlı ile danışman öğretmenleri Fatma Demet Coşkara,
Kayseri Çetin Şen BİLSEM'den öğrencilerimiz Irmak Lara Özbek ve Yağız Boran Altınbulak ile danışman öğretmenleri Dr. Mehmet Yükseksöylemez,
Mersin Silifke Cumhuriyet BİLSEM'den öğrencilerimiz Itır Yüksel, Göksu Dide Budak ve Tuğsem Yüksek ile danışman öğretmenleri Zahide Bilgen Bıcak,
Yozgat Sorgun BİLSEM'den öğrencimiz Aybuke Aksoy ile danışman öğretmeni Yusuf Ünal oldu.
Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlenen ödül töreninde konuşan Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, Bakanlık olarak en fazla iş birliğini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yaptıklarını hatırlatarak mesleki eğitimde güçlü iş birlikleri için katkı sunan herkese teşekkür etti.
Ülkelerin en güçlü sermayesinin beşeri sermayesi olduğuna vurgu yapan Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Beşeri sermayenin de niteliğini arttırmada kullanılan en önemli enstrüman, eğitimdir. Onun için ülkeler, eğitimdeki tüm kademelerde çağ nüfusunun yüzde 90'nın üzerindeki kitleyi mümkün olduğu kadar eğitim sistemine dâhil etmek isterler çünkü beşeri sermayesinin niteliği arttığı zaman ülkelerin rekabet gücü artar. Ülkelerin refah seviyesi artar. Gariptir, bugün rekabet etmiş olduğumuz OECD ülkeleri bu süreçleri 1950'li yıllarda, yani İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra tamamlamış olmasına rağmen Türkiye, 70 yıllık gecikmeyle ancak bu sürece dâhil olabilmiştir." diye konuştu.
Türkiye'nin okul öncesinden yükseköğrenime, eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarında büyük bir gelişme kaydederek OECD ülkelerinin seviyesine ulaştığına işaret eden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, başörtüsünden katsayı uygulamasına eğitime erişimle ilgili son yirmi yılda birçok anti demokratik uygulamaya son verildiğini ifade etti.
Millî Eğitim Bakanlığı olarak çocukların akademik niteliklerini sürekli yükseltmenin yanı sıra toplumun değerlerini, kültürünü bilen; devletine, milletine saygılı nesiller yetiştirmek için çok büyük çaba sarf ettiklerini ifade eden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Aynı zamanda son yıllarda özellikle ülkelerin rekabet edilebilirliklerindeki en kritik alan olan fikrî mülkiyet ve sınai haklara özel ehemmiyet gösteriyoruz. İşte mesleki eğitimde yapmış olduğumuz o açılım, 28 Şubat sürecinin yerlere sermiş olduğu mesleki eğitimi ayağa kaldırdıktan sonra fikrî mülkiyet ve sınai haklardaki ilk atılımı meslek liselerimizden yaptık o gün." diye konuştu.
Türkiye'nin mesleki eğitim alanında fikrî mülkiyet ve marka tescili konusunda geldiği noktaya işaret eden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, artık meslek liselerinde inovatif yaklaşımlarla fikrî mülkiyet çalışmalarının çok yaygın bir şekilde devam ettiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm kurumlarda mülkiyetle ve sınai haklarla ilgili, kültürün zenginleştirilmesiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Bakan Özer, "Burada en büyük yardımcımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Türk Patent ve Marka Kurumu oldu. Tüm uzmanlarıyla birlikte il millî eğitim müdürlerimize, ilçe millî eğitim müdürlerimize, şube müdürlerimize, okul müdürlerimize tüm Türkiye'de fikrî mülkiyet ve sınav haklarının ne olduğu, bu süreçlerin nasıl ele alınabileceğiyle ilgili çok ciddi destekler verdiler. 2022 yılına girerken bizim hedefimiz, 7 bin 500 tane ürünün tescilinin alınmasıydı. Şu an 2022 yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı birimlerden Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ürün tescili yapılan ürün sayısı, 8 bin 269'dür. Biz 7 bin 500 hedefimizi aştığımız gibi bir aşamaya daha gittik, bu tescili alınan 74 ürünün de ticarileştirilmesini sağlamış olduk. Eğer bu süreçler otuz kırk yıl önce yapılmış olsaydı Türkiye'nin gelebileceği rekabet gücünün ne kadar kuvvetli olacağını düşünün... Temel eğitimde, ortaöğretimde bu inovatif yaklaşımlarla öğrencilerimizi yetiştirdiğimiz zaman, tüm okullarımızda kalite süreçlerinin çok daha güçlü olmasını sağladığımız zaman bu kültürün aynısı yükseköğretim aşamasına da aktarılacak ve ülkemiz çok daha güçlü hale gelecektir." değerlendirmesini yaptı. Bakan Özer, yarışmaya başvuran tüm öğrencileri tebrik ederek sürece katkı veren herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından Bakan Sayın Mahmut Özer ve Bakan Sayın Mustafa Varank, yarışmada dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.
Öğrencilerimizi, danışman öğretmenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.