Özel Eğitim Materyallerini Tanıtım Toplantısı İller Bankası Özel Eğitim İş Uygulama Okulu´nda Gerçekleştirildi.
Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin eğitim öğretim imkânlarından en üst düzeyde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Genel Müdürlüğümüzce 66 farklı çeşit olmak üzere 610 materyal seti hazırlanmıştır. İzmir, Bursa ve Konya’daki özel eğitim meslekî eğitim merkezlerinde eğitim gören hafif zihinsel engeli olan öğrencilerin kalıbından kesimine, birleştirilmesinden boyanması ve ambalajlanmasına kadar bütün aşamalarında doğrudan üretimin içinde oldukları materyaller, ilk aşamada orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin öğrenim gördüğü 276 ilkokul ve 276 ortaokulda öğrenim gören 15.791 öğrenciye ulaştırılacaktır.
Üretilen özel eğitim materyallerinin tanıtımı amacıyla 06 Ekim Cuma günü Ankara Yenimahalle İller Bankası Özel Eğitim İş Uygulama Okulunda “Özel Eğitim Materyal Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi. Öğrenciler, okul yöneticileri, veliler, öğretmenler, bakanlık çalışanları ve basın mensuplarının hazır bulunduğu tanıtım toplantısına Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Orhan Erdem ve Genel Müdürümüz Sayın Celil Güngör katıldı.
Toplantının açılışında davetlilere hitap eden Genel Müdürümüz Sayın Celil Güngör, eğitimin her alanında olduğu gibi özel eğitim alanında da evrensel çalışmaları yakından takip etmekte olduğumuzu, yeni ve nitelikli çalışmalar yürütmek için çaba sarf ettiğimizi bildirdi. İlk aşamada orta-ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin öğrenim gördüğü öğrencilere ulaştırılacak olan materyallerin, engelli bireylerin bireysel özellikleri ve gelişim alanlarındaki ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlandığını; materyallerin öğrencilere yaparak yaşayarak öğrenme imkânı sunarak eğitim sürecini kolaylaştıracağını ve öğrenmeyi kalıcı hale getireceğini belirtti. Genel Müdür GÜNGÖR, hazırlanan materyallerin üretiminin özel eğitim mesleki eğitim merkezlerine devam eden engelli öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildiğini ifade ederek “Özel eğitim materyallerini doğrudan özel öğrencilerin üretmesi sağlanarak öğrenme süreçleri zenginleştirilmiştir. Yürüttüğümüz çalışma bu yönüyle ilk olma özelliği taşımaktadır. Özel eğitim okullarındaki eğitimi, klasik eğitim anlayışının dışına çıkarmak; yeni, özgün, işlevsel materyaller ile öğrencilerin yaparak, yaşayarak öğrenmelerine katkıda bulunmak amacıyla başlatılan bu çalışma, eğitim ve öğretimin kalitesini artıracak, öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimini destekleyecektir.” dedi. GÜNGÖR, materyallerin üretim sürecinde yoğun emek sarf eden öğretmen ve öğrencilerimiz ile bu çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR’ün ardından Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Orhan ERDEM katılımcılara hitap etti. Toplumun her kesiminde özel eğitim konusunda bilgi ve farkındalığın oluşması, engelli öğrencilerimizin eğitimden en üst düzeyde yararlanmalarının sağlanması adına hepimize büyük sorumluluklar düştüğünü belirten ERDEM, “Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu konudaki görevlerimizi büyük bir sorumluluk bilinci içinde yerine getirmekte ve çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz.” dedi. Orhan ERDEM: “Nitelikli eğitim, eğitim kurumları ve çalışanlarının görevidir. Bu konuda 2002 yılından bu yana hükümet programlarıyla eğitim alanında sunulan hizmetlerin kalitesi, kuşkusuz öğrencilerimizin aldığı eğitimin niteliğini doğrudan ilgilendirmektedir. Ülkemizin en ücra köşelerine okullar açmak, buralara öğretmen atamak, bu okulların fiziki ihtiyaçlarını gidermek, öğretmenin ve öğrencinin nitelikli eğitim için ihtiyaç duyduğu eğitim araçlarını ve materyallerini kendilerine sunmak, biz eğitim yöneticilerinin birinci görevidir. Özellikle konu özel çocuklarımız olduğunda okul sadece okul, öğretmen sadece öğretmen olmamaktadır. Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimiz için yeni okullar açmak kadar, eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar da büyük önem arz etmektedir. Bunlardan daha da önemlisi özel öğrencilerimizin bireysel farklılıklarına ve ihtiyaçlarına uygun öğretim ortamları oluşturmak ve bunların aldıkları eğitimin niteliğine doğrudan katkı sağlayacak uygun materyalleri sağlayabilmektir. Engelli öğrencilerimizin kalıcı ve kolay öğrenmelerini sağlamak adına, sağlıklı ve nitelikli malzemelerden oluşan ve bizzat özel öğrencilerin ürettiği materyaller; özel öğrencilerin neler yapabileceğini bizlere göstermiştir.” dedi. Bakan Yardımcısı ERDEM materyallere hayat veren öğrencilerimize, öğretmenlerine, fedakâr anne babalarına ve bu çalışmada katkısı bulunanlara teşekkürlerini bildirerek konuşmasını tamamladı.
Konya Selçuklu Özel Eğitim Meslekî Eğitim Merkezi, İzmir Karşıyaka Özel Eğitim Meslekî Eğitim Merkezi, Bursa Nilüfer Özel Eğitim Meslekî Eğitim Merkezi ve Bursa Osmangazi Mehmet Torun Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri tarafından üretilen özel eğitim materyalleri, ekim ayı içinde özel eğitim okullarına gönderilerek öğrenci ve öğrencilerimizin kullanımına sunulacaktır.