Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

“Sanata Engel Yok” Sergisi Güvenpark Sanat Galerisi´nde Açıldı

Genel Müdürlüğümüze bağlı özel eğitim okullarımızda eğitim gören öğrencilerimizin yaptığı ve 180 eserden oluşan “Sanata Engel Yok: En Özel Öğrenciler Eserler ve Etkinlikler” sergisi, Ankara Güvenpark Sanat Galerisi´nde açıldı.
“Sanata Engel Yok” Sergisi Güvenpark Sanat Galerisi´nde Açıldı

Engelliler Haftası dolayısı ile açılan “Sanata Engel Yok: En Özel Öğrenciler, Eserler ve Etkinlikler” sergisi,  Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in katılımıyla Güvenpark Sanat Galerisi´nde açıldı.

 

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, serginin açılışında yaptığı konuşmada, engelli bireylerin, temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyumlarını sağlamak, iş ve mesleğe yönelik bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla sunulan özel eğitim hizmetlerinin daha nitelikli hale getirilebilmesi için yürütülen çalışmaların artarak devam ettiğini söyledi.

 

473 sınıfta 2 bin 351 engelli öğrenciye mesleki eğitim hizmeti

Engelli bireylerin sadece eğitim çağında değil hayatları boyunca başarılı ve bağımsız bir hayat sürdürebilmeleri adına mesleki eğitimlerine büyük önem verildiğini ifade eden Erdem, şunları söyledi: “Bu kapsamda 2016 yılında Kalkınma Bakanlığı yatırım programında yayınlanan ‘Türkiye geneli özel eğitim mesleki eğitim merkezleri atölyeleri, özel eğitim sınıfları, destek eğitim odaları ve okullarımızın geliştirme projesi’ için 50 milyon lira bütçe ayrılmıştır. Bu proje ile 3 yıl içerisinde meslek atölyelerimiz, özel eğitim sınıflarımız ve destek eğitim odalarımız modern standartlarda yenilenip öğrencilerimizin hizmetine sunulacaktır.”

 

Lise kademesinde engelli bireylerin eğitime erişimlerini artırmak amacıyla ilk defa Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumları bünyesinde ‘özel eğitim sınıfı’ açıldığını hatırlatan Erdem, “Böylelikle Türkiye’de genel mesleki eğitimin tüm kapasitesi engellilerin mesleki beceri edinebilmeleri için seferber edilmiş ve özel eğitim okulu açmanın mümkün olmadığı yerlerdeki öğrencilerin mağduriyetleri de giderilmiştir. Bu uygulama ile Türkiye genelinde mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde açılan toplam 473 sınıfta 2 bin 351 engelli öğrenciye mesleki eğitim hizmeti sunulmaktadır.” diye konuştu.

 

Teknoloji sınıflarıyla engeller aşılıyor

Erdem konuşmasının devamında şunları söyledi: “Geçen yıl başlatılan bir çalışma ile görme ve işitme engelli bireylerimizin eğitim gördüğü ilkokul ve ortaokullarda teknoloji sınıfları kurularak bu bireylerin en son teknolojik imkânları kullanarak engellerini aşmaları sağlanmıştır.” Özel eğitimde kalitenin artırılmasının sadece maddi yatırımlarla olmayacağını vurgulayan Erdem, “İnsan kaynağı ve eğitim programları noktasında da kapasite güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda özel eğitim kurumlarında uygulanan programlar güncellenirken bir yandan da hizmet içi eğitimlerle öğretmen ve idarecilerimizin özel eğitim konusundaki bilgi ve farkındalıkları artırılmaktadır. Temel eğitimde ve orta öğretimde politikalarımız gereği artan kaynaştırma öğrenci sayısını göz önüne alarak; bu öğrencilerimize hizmet veren öğretmenlerimizin niteliklerini, özel eğitim konusundaki farkındalıklarını artırmak amacıyla,  81 ilde eş zamanlı olarak yerel hizmetiçi eğitimleri başlatılmıştır. 1 Nisan- 31 Mayıs 2016 tarihleri arasında sürecek ‘Özel Eğitim Hizmetleri Semineri’ adı verilen eğitime 200 bine yakın öğretmen ve yöneticimizin katılması hedeflenmektedir.” diye konuştu.

 

“Sanatsal faaliyetler, engelli öğrencilerimizin kendilerini ifade etme becerilerini geliştiriyor”

Tüm bu kapasite güçlendirme ve yatırım çalışmalarının yanında engelli öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sunmak amacıyla da çeşitli organizasyonların yapıldığını aktaran Erdem, “Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin toplumsal yaşama entegrasyonları ve bağımsız yaşama etkin katılımları bu bireylerin ihtiyaçları ve özellikleri doğrultusunda sunulan eğitim hizmetleri başta olmak üzere pek çok unsurun yanı sıra sanatsal faaliyetlere katılımları yoluyla da sağlanmaktadır. Okul öncesi eğitimden başlayarak ortaöğretimi de kapsayan bu eğitim sürecinde sanatsal faaliyetlerle etkileşim engelli öğrencilerimizin kendilerini ifade etme becerilerini geliştirmekte, arkadaşlık ilişkilerini güçlendirmekte ve zaman zaman da bir meslek sahibi olabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde açtığımız serginin ikincisi için burada bulunmaktayız.10-16 Mayıs Engelliler Haftası boyunca ziyaret edilebilecek sergi, engelli öğrencilerimize imkan verildiği takdirde neler başarabileceklerini bize göstermektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

 

2005 yılına kadar sadece emekli sandığından faydalanan ailelerin çocuklarının özel eğitimden faydalanabildiğini hatırlatan Erdem, “2005’te çıkardığımız kanunla, 2010’da ise kanuna ilave ettiğimiz bir maddeyle bütün engelli çocuklarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden faydalanması sağlandı. 17 bin olan sayı, 281 bine çıktı, bu hayal bile edilemezdi. Evde bakım gibi çok önemli bir destek sağlandı. Engelli öğrencilerimize evlerde ve hastanelerde eğitim vermeye başladık.” dedi.

 

“Engel insanın içindedir”

2010 yılında Anayasa’ya özel hüküm konularak, engellilere özel ayrımcılık getirildiğini anımsatan Erdem, “Engellilerin; emeklilik yaşında, çalışanların vergi muafiyetlerinde, istihdamında, maaşlarında iyileştirmeler yapıldı. 27 lira maaş alıyorlardı, şimdi azdır ama 300 lira maaş alıyorlar. Evde yatağa bağımlıyla ailesine bir asgari ücret verilmeye başlandı. Bunlar sosyal devlet olma anlayışının en üst seviyedeki unsurlarıydı ve hayata geçirildi.”

 

“Engel insanın içindedir” diyen Erdem, “Bugün hiçbir sağlık sorunu olmayan, ama daha verimsiz, içine kapanık birçok vatandaşımızı tanıyoruz. Engelleri aşmak adına elimizden geleni yapmak durumundayız. Herkes potansiyel engellidir, hayat bizi nerede bir engelle karşılaştıracağını bilmiyoruz. Bu hayatımızın bir gerçeğidir. Biz, dönemsel veya sürekli engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmakla mükellefiz. Bugün de başka bir boyutuyla, sanat kısmında birlikte olmaktan mutluyum. Bu etkinliği düzenleyen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

 

“Engellilik söz konusu değil, insanların engellenmesi söz konusudur”

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise, özel eğitimle ilgili bazı sayısal veriler paylaşarak şunları söyledi: “Özel eğitimle ilgili Bakanlığımızın bin 125 okulu vardır. Bu okullarda 45 bin öğrencimiz öğrenim görmektedir. Bunun dışında da genel eğitim içerisinde 202 bin civarında kaynaştırma öğrencimiz vardır. Yani milli eğitim camiasında 300 bin civarında özel eğitim öğrencisi vardır. Bu özel eğitim öğrencilerimiz çeşitli kategorilerde eğitim görürler. Bu eğitimlerinin bir kısmı akademik genel eğitimdir,  bir kısmı da mesleki eğitimdir. Bugün bu sergide eserlerini sergileyeceğimiz öğrencilerimiz mesleki eğitim gören öğrencilerimizdir. Bunların el becerilerini, zihinsel becerilerini, mesleki yeteneklerini geliştirmek için çabaladığımız bu okullardaki üretilen eserlerin bir sanatçıdan aşağı kalır yanı olmadığını göreceksiniz. Dolayısıyla bizim kamuoyuna vermek istediğimiz, ‘engellilik diye bir şey söz konusu değildir. İnsanların sadece engellenmesi söz konusudur.’ Biz insanların yeteneklerini yönelimlerini engellemediğimiz zaman onlar oluşabilecek doğal akışları içerisinde bir yeteneği ve bir beceriyi geliştirip ortaya koyabilirler. Bugün bu sergi, bunun açık bir kanıtıdır.”

 

Konuşmaların ardından; Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, müsteşar yardımcıları Ahmet Emre Bilgili, Muhterem Kurt ile Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör’ün katılımıyla serginin açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra, Çankaya Özel Eğitim Mesleki Eğitim Ritim Grubu ile Sincan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Korosu tarafından müzik dinletisi yapıldı. 180 çalışmanın gösterildiği sergi, 16 Mayıs 2016 tarihine kadar gezilebilecek.

 

 

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.