Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin Kapsayıcı Eğitim Hizmetleri Sunma Açısından Kapasitelerinin Güçlendirilmesi (RAMKEG)
Projenin Adı: ''Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin Kapsayıcı Eğitim Hizmetleri Sunma Açısından Kapasitelerinin Güçlendirilmesi (RAMKEG) ''
Koordinatör Kurum: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Projenin Amacı: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet vermekte olan rehberlik ve araştırma merkezlerinde yabancı uyruklu öğrenciler de dâhil olmak üzere tüm dezavantajlı öğrencilere sunulan eğitim hizmetlerinin iyileştirilmesi, RAM personelinin kapasitesinin arttırılmasını sağlamaktır.
Proje Süresi: 9 Ay
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: Nisan 2019-Aralık 2019
Proje Bütçesi: 4.619.410 TL
Proje Ortağı / Kaynağı: UNICEF
Proje Süreci ve Çıktılar:
-
RAM'larda görev yapan 732 rehberlik öğretmenine; Kapsamlı Gelişimsel Rehberlik Programı Yönetimi, Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Hizmetleri Temel Düzey Müdahale Eğitimi, Psikolojik Sağlamlık Eğitimi verilmiştir.
-
Geçici Koruma Statüsündeki 170 Gönüllü Eğiticiye Ankara, İstanbul ve Şanlıurfa'da uyum eğitimi verilmiştir. Bu eğiticilerden 151'i rehberlik ve araştırma merkezlerinde destek personel olarak görevlendirilmiştir.
-
Rehberlik ve araştırma merkezlerinin tanıtımına ilişkin Geçici Koruma Statüsündeki Bireylerin yoğun olarak yaşadığı 26 ilde ailelere farkındalık eğitimleri verilmiştir. Aile eğitimlerinde Türkçe, Arapça ve İngilizce basılan broşürler (Arapça 10 bin Türkçe ve İngilizce 5'er bin olmak üzere toplam 20 bin adet) dağıtılmıştır.
-
Rehberlik ve araştırma merkezlerinin görünürlük ve bilinirliğini arttırmak amacıyla Kamu Spotu hazırlanmıştır.
-
"Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Sunulan Hizmetler, Geliştirilen Program ve Araçlara İlişkin Farkındalık Artırma, Kapsayıcılığı Artırmaya Yönelik Kurumlararası İşbirliği ve Etkin İletişim Yöntemleri Eğitimi/ Çalıştayları" kapsamında 500 kişinin katılımı ile; Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Bağlı, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmeti Sunan Kurumların Standartlarının Belirlenmesi Çalıştayı, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin Etkililiğinin Artırılması Çalıştayı, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde Tanılanan Özel Yetenekli Öğrencilerin Eğitimi İçin Etkinlik Yazma çalıştayı düzenlenmiştir.
-
Otizm Spektrum Bozukluğu-Aileler İçin Rehber Kitapçık basımı ve Otizm Spektrum Bozukluğu-Öğretmenler İçin Rehber Kitapçık basımı gerçekleştirilmiştir.
-
Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde kullanılmak üzere Dil Konuşma Becerileri Gelişimi Seti başlığı altında; ses taklitleri seti, sözcük taklitleri seti, oral motor beceri seti, kitaplarının basımı ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
-
RAMKEG Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların duyurulması, yürütülen faaliyetlerin içeriklerinin anlatılması amacıyla 25 Eylül 2019 tarihinde Sayın Bakanımızın katılımı ile Ankara'da tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında hazırlanan yürütülen faaliyetlerin yer aldığı RAMKEG tanıtım videosu toplantıda izlenmiştir. Tanıtım ve bilgilendirme toplantısına UNICEF Türkiye temsilcisi, Bakanlığımız merkez teşkilatı birim amirleri, diğer Bakanlıkların birim amirleri, 81 ilin Milli Eğitim Müdürleri, STK temsilcileri ve 242 RAM müdürü katılım sağladı. Toplantıya 420 kişi katılım sağlamıştır.