Trabzon Üniversitesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Cumhuriyetin 100. Yılında Özel Eğitim" temalı 33. Ulusal Özel Eğitim Kongresi KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde törenle başladı.
Genel Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Mustafa OTRAR, kongrenin açılışında, kaynaştırma tarzı eğitimde alınması gereken mesafe olduğunu belirterek, "Özel eğitimle ilgili politikalarımızda da görme engelliler, işitme engelliler gibi sadece salt bir engel alanına hitap eden bir eğitimden ziyade, kaynaştırma ve bütünleştirme tarzı eğitimi benimsiyoruz. Bize göre mesele, çocuğun sınıfa falan kaynaştırılması değildir, mesele çocuğu hayata kaynaştırmaktır." dedi.
Genel Müdürümüz, engelli çocuğu sürekli kendi engelinden oluşanlarla bir arada tutmanın onu normal hayattan koparacağına işaret ederek, bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini aktardı. Özel eğitimde ve üstün zekalı çocuklarda tanılama süresinin çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Sayın OTRAR, zeka testlerinin şu anda yurt dışından alındığını ancak yerli ve milli teste geçileceğini ifade ederek: "Bana göre bir ülkenin kendi SİHA'sını yapması ile kendi testini geliştirmesi arasında mantıksal olarak hiçbir fark yoktur. Türkiye'nin kendi cevherleri, öz yeterlilikleri, eğitimi, bu tarz testleri geliştirmeye muktedir insanlarla doludur. Allah nasip ederse önümüzdeki 3-5 ay içerisinde kendi kültürümüzün kodlarına göre geliştirilmiş, iki adet zeka testini de üretmiş olacağımızı sizlerle paylaşmak isterim." dedi.
Trabzon Üniversitesi tarafından geliştirilerek Teknofest'te görücüye çıkan ve özel öğrenciler için büyük önem arz eden TİD3B - 3 Boyutlu Sanal Türk İşaret Dili Tercümanı uygulaması ise Genel Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Mustafa OTRAR tarafından incelendi.
İlk kez Doç. Dr. Mitat Enç anısına 1991 yılında "Özel Eğitim Günleri" adıyla başlayan Ulusal Özel Eğitim Kongresi Cumhuriyetin 100. yılında 25-27 Ekim 2023 tarihleri arasında Trabzon Üniversitesi önderliğinde Trabzon'da gerçekleştiriliyor.
Bu yılki teması "Cumhuriyetin 100. Yılında Özel Eğitim" olarak belirlenen kongre kapsamında özel eğitimin Türkiye'deki tarihsel gelişimini bilimsel olarak değerlendirebilmek ve sonraki yıllar için yapılacak çalışmalara ışık tutması hedefleniyor.
Kongre içeriği ise, erken müdahale ve erken çocuklukta özel eğitim, kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları, aile eğitimi ve katılımı, özel eğitimde öğretmen eğitimi, özel gereksinimli yetişkin bireylerin eğitimi/istihdam, özel eğitimde geçiş süreçleri, özel eğitimde teknoloji destekli eğitim, özel eğitimde uzaktan eğitim, özel eğitimde tanılama ve değerlendirme, özel eğitimde yasal konular, bilimsel dayanaklı uygulamalar/etkili uygulamalar var.