Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

EVDE EĞİTİM ALAN ÖZEL ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer ve Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu, evde eğitim gören özel öğrencilerimiz için hazırlanan eğitim kitlerini taşıyan tırları uğurladı.
EVDE EĞİTİM ALAN ÖZEL ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI

Elmadağ Hasanoğlan Ders Aletleri Yapım Merkezinde düzenlenen EVKİT Dağıtım Töreni'nde konuşan Millî Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim öğretim yılı hazırlıklarının çok yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek geçen hafta da buradan okul öncesi eğitime erişimi artırmak için üretilen materyalleri uğurladıklarını anımsattı. 

12 Eylül 2022'de eğitim öğretim yılı başladığında öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin daha müreffeh ortamlarda öğretime devam edebilmeleri için yaz döneminin yoğun hazırlıkla geçtiğini kaydeden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Arkadaşlarımız hiç tatil yapamadılar. Büyük fedakârlıklar gösterdiler. Bu fedakârlıklarından dolayı hem kendilerine hem de fedakârlığı paylaşan ailelerine en içten şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. 

Geçen hafta itibarıyla eğitimde fırsat eşitliği merkezli adımlar kapsamında tüm okullara ücretsiz ders kitapları ve yardımcı kaynakların ulaştırıldığını belirten Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önceden de müjdelediği gibi bu defa ilk kez 130 milyon yardımcı kaynak da basılarak tüm okullarımıza, tüm sınıflarımıza ulaştırıldı." dedi.  

Gelecek eğitim öğretim yılında yardımcı kaynaklar, ders kitaplarının içinde yer alacak

Millî Eğitim Bakanlığı personelinin özverili çalışmalarıyla yardımcı kaynak sorununun bir yılda giderildiğini vurgulayan Bakanımız Sayın Mahmut Özer, yalnızca 12. sınıftaki öğrencilere dağıtılacak kitap sayısının 20 olduğunu söyledi. Bakanımız Sayın Mahmut Özer, kronik problemleri yavaş yavaş suhuletle çözmeye devam edecekleri mesajını verdi. Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "İnşallah, bir sonraki eğitim öğretim yılında ders kitaplarını gözden geçireceğiz ve hazırlanan yardımcı kaynaklar da ders kitaplarının içerisinde olacak şekilde tek bir kitapla süreci yöneteceğiz." dedi. 

Yeni eğitim yılı hazırlıkları için okullara toplam 3,1 milyar lira bütçe gönderildi

Uzun yıllardan bu yana süregelen bütçe sorununa ilişkin attıkları adımlara da değinen Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Okullara bütçe gönderilmemesi problemini de bu dönemde çözdük. Nasıl ortaöğretimde tüm okullara bütçe gönderiliyorsa temel eğitimdeki tüm okullarımıza da -anaokulundan ilkokul ve ortaokula Türkiye'deki tüm okullarımıza- bütçelerini gönderdik. Ne bütçesi gönderdik? Temizlik malzemesi, kırtasiye, küçük onarım, laboratuvar, donatım ihtiyaçlarının tamamı gönderildi. 3,1 milyar lira... Türkiye'deki tüm okullarımıza gönderilmiş bulunuyor ve bunun ancak yarısını okullarımız henüz kullanabilmiş durumda." ifadelerini kullandı. 

Okulların en büyük ihtiyaçlarından biri olan eleman ihtiyacında da çok erken hazırlıklara başladıklarını kaydeden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı gibi 60 bin temizlik elemanının pazartesi günü itibarıyla göreve başlayacağını söyledi.

Yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarının tamamlandığını, 198 okulun yık-yap kapsamında olmak üzere yaklaşık 450 okulun depreme karşı güçlendirilmesi yapılarak elden geçirildiğini kaydetti. 

Bakanımız Sayın Mahmut Özer, 1407 bağımsız anaokulu ve 11 bin 100 ana sınıfının da yeni eğitim öğretim yılında çocukların hizmetinde olacak şekilde tamamlandığını kaydederek şunları söyledi: "Millî Eğitim Bakanlığı gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyor. Bugün burada özel eğitime ihtiyaç duyan ama kaynaştırma, bütünleştirme veya özel eğitim anaokulu, uygulama okulları, meslek okullarında eğitimine devam edemeyen; süren hastalığından dolayı evde bakım gerektiren çocuklarımızın eğitimden kopmamaları için evlerine gönderdiğimiz öğretmenlerimizin eğitim süreçlerine yardımcı olacak eğitim materyallerini de o çocuklarımızla buluşturmak için bir araya geldik. İşte atılan tüm bu adımların aslında bir tek odağı var: Eğitimde fırsat eşitliği. Eğer sizler en kalıcı sermayeniz olan beşeri sermayenizin niteliğini arttırmak için eğitimde fırsat eşitliğini tüm eğitim politikalarının merkezine koyarsanız işte o zaman ünlü Fransız sosyolog Pierre Bourdieu'un dediği gibi eğitim, sınıflarının sürekliliğini sağlayan bir enstrüman olmaktan çıkar. Dikey hareketliliklerden sınıfların atlandığı ve işçinin işçi kalmadığı, işçinin çocuğunun mühendis, kaymakam, vali olduğu müreffeh bir toplum inşa edersiniz. İşte bu kapsamda özel eğitim çocuklarımızı da ihmal etmiyoruz." 

Özel eğitim alan öğrencilerin eğitime erişimlerini sağlamak için yapılan çalışmalara değinen Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Şu anda bizim önceliğimiz kaynaştırma öğrencileridir, bu çocuklarımızın akranlarıyla birlikte eğitim ortamlarında yer almasıdır. Eğer bu mümkün değilse özel eğitim anaokulunda, uygulama okullarında, meslek okullarında; bu mümkün değilse mevcut okulların içinde özel eğitim sınıflarında eğitim almaları; bu mümkün değilse hastanede;  bu da mümkün değilse evinde hizmet alan özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimizin sayısı, 453 bin 29. Yıllarca örnek gösterilen Finlandiya'daki tüm eğitim kademelerindeki öğrenci sayısı, 600 binler civarında. İşte bu, Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 19 milyon öğrencisiyle, 1.2 milyon fedakar öğretmeniyle bu ülkenin beşeri sermayesini artırmak için, diğer ülkelere de ilham veren güzel örnekleri her geçen gün artırmaya devam ediyor." dedi.

Son yirmi yılın eğitimde anti demokratik uygulamaların kaldırıldığı, beşeri niteliği artırmayla ilgili her türlü fedakarlığın yapıldığı bir dönem olarak tarihe geçtiğini ifade eden Bakanımız Sayın Mahmut Özer, "Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemi değil, Türkiye'nin evreni... Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir mensubu, öğrencisi, öğretmeni, yöneticisi olmayan hiçbir evimiz yok. Dolayısıyla bu ülkenin çok daha müreffeh olması için, çizilen güçlü Türkiye yolunda ilerlemesi için en fazla ağırlık vermemiz gereken şey, eğitim. Eğitimde de nitelikli eğitim ve eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi. Onun için Bakanlığımız, geçmişte olduğu gibi bu odakta omuzlarındaki yükün ağırlığının farkında olarak ve gece gündüz demeden, zorluklara göğüs gererek bu ülkenin çok daha güçlü olması için gerçekleşen hikâyenin bir parçası olma mutluluğuyla çalışmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu. 

Bakanımız Sayın Mahmut Özer, özel öğrenciler için hazırlanan ev kitlerinin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. 

"Bizim eğitim sistemimizin en değerli varlığı, öğretmenlerimiz"

Bakanımız Sayın Mahmut Özer, programın ardından bir gazetecinin sorusu üzerine şu açıklamada bulundu: "Bizim eğitim sistemimizin en değerli varlığı öğretmenlerimiz, Millî Eğitim Bakanlığı olarak devletteki öğretmenlerimiz ile özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerimizi biz ayırt etmiyoruz. Her birinin çalışma koşullarının çok daha iyi noktaya getirmek ve çok daha iyi ortamlarda eğitim vermelerini sağlamak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. İki güzide meslek grubu olan öğretmen ve polislerimizi karşı karşıya getirmeyle ilgili her türlü manipülasyona şiddetle karşı duruyoruz."

 

Genel Müdürümüz Sayın Kemal Varın Numanoğlu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın mümkün olan en erken dönemde, gereksinimlerine uygun eğitim ortamlarında, uygun yöntem ve materyaller kullanılarak desteklenmesinin, var olan kapasitelerini en üst seviyede kullanabilmeleri açısından önemi herkesçe bilinmektedir.

Özel çocuklarımızın eğitim süreçlerinde; ailelerinin de aktif katılımını içeren, toplumla etkileşim ve uyumlarını sağlayabilecek şekilde ve hiçbir çocuğumuzu geride bırakmayan bir anlayışla çalışmalar yürütmekteyiz. Bugün burada bu çalışmaların bir parçasını da hayata geçirirken bizlerle birlikte bulunmanızdan dolayı mutluluğumuzu ifade ediyor ve hoş geldiniz diyoruz.

2021-2022 eğitim öğretim yılında ülkemiz genelinde; 306.469'u kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla örgün temel ve ortaöğretim kurumları içerisinde, 57.413'ü özel eğitim okullarında, 77.602'si özel eğitim sınıflarında, 993'ü hastane sınıflarında, 10.552'si evde eğitim kapsamında olmak üzere toplam 453.029 özel eğitim ihtiyacı olan çocuğumuza eğitim verilmektedir. Ayrıca 67.650 özel yetenekli öğrencilerimize Bilim Sanat Merkezlerinde eğitim hizmeti sunulmaktadır.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimize sunulan eğitim hizmetleri niteliğinin, eğitimde fırsat eşitliği anlayışı ile geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalardan bazılarına ilişkin bilgileri de paylaşmak istiyorum:

- 2019 yılının başında ülkemizde standardizasyonu yapılan 79 Destek Eğitim Odası sayısını 2022 yılı itibariyle 638'e ulaştırılmıştır. Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde Bakanlığımız "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" kapsamında 81 ildeki Temel Eğitim ve Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda "10.000 Destek Eğitim Odası" yapımı planlanmış, ödenek aktarımları yapılmış ve kurulum çalışmaları devam etmektedir.

- Ülkemiz 81 ilinde 140 Özel Eğitim Anaokulumuz tamamlanarak açılmış olup 2022 yatırım programı kapsamında 139 özel eğitim anaokulumuzun inşa süreçlerine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

- Özel eğitim uygulama okullarında öğrenim gören öğrencilerimiz için hayatın kendisine dair öğretimin yapıldığı, bağımsız yaşam, öz bakım, günlük yaşam ve sosyal becerilerin kazandırıldığı 281 Uygulama Evi Bakanlığımızca belirlenmiş standartlara ulaştırılmıştır.

- 2022 Nisan ayı sonunda rehberlik ve araştırma merkezlerinin sayısı 277'ye ulaştırılmıştır. Yine bu Merkezlerimize ilk kez 260 fizyoterapist atamasını gerçekleştirilmiştir.

- 2020 yılı sonunda 182 olan BİLSEM sayısı 2022 yılı Ağustos ayı sonunda 374'e ulaştırılmıştır.

- Bu yıl ilk kez tüm öğrencilere açılan BİLSEM yaz okullarında da 55 farklı atölyede etkinlikler hazırlanarak, yaratıcı yazarlık, akıl oyunları, müzik, düşünme eğitimi, erdem atölyesi, görsel sanatlar, havacılık, uzay, modern fizik, robotik gibi alanlarda hazırlanan atölyeler öğrencilerimizle buluşturulmuştur.

- Özel Eğitim Uygulama Okullarında; görsel sanatlar, müzik, bahçe ve hayvan bakımı, beden eğitimi ve spor ile duyu-hareket geliştirme alanları olmak üzere 5 Beceri Uygulama Alanı oluşturulmuş, Fiziki şartları uygun olan 345 özel eğitim uygulama okulunda toplam 788 Beceri Uygulama Alanı kurulumu gerçekleştirilmiştir. Bu alanlar için toplam 899 bin 824 adet alan malzemesinin kurulması çalışmaları tamamlanmıştır.

- 81 İlde bulunan toplam 189 özel eğitim meslek okulunda meslek edinme atölyelerinin yenilenerek bir standarda kavuşturulmasına yönelik çalışmalara devam edilmekte olup toplam 574 meslek edinme atölyesi yapımı tamamlanmıştır.

- 2018 yılından bu yana okullarımıza gönderilen özel eğitim materyali sayısı 600 bin 'e yaklaşmıştır. Hedefimiz dağıtımı yapılan 1 milyon materyale ulaşmaktır.

- 2022 yılında BİLSEM lerimizden Türk Patent ve Marka Kurumuna 199 patent, 802 faydalı model, 1208 tasarım ve 41 marka olmak üzere 2250 başvuru yapılmış, değerlendirmeleri devam etmekte olup bunlardan 447 tasarım tescil edilmiştir.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerimizin okulda edindikleri kazanımların sürekliliğinin sağlanması önem arz etmektedir. Bilindiği gibi zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden sağlık problemi nedeniyle en az on iki hafta süreyle örgün eğitim kurumlarından yararlanamayan öğrencilerimize evde eğitim hizmeti verilmektedir. Ülkemizde 2021-2022 yılları arasında evde eğitim hizmetinden yararlanan toplam öğrenci sayısı 10.552 dir.

Evde eğitim hizmetlerinde öğrencilerimizin eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri eğitim programı esas alınarak planlama yapılmakta ve özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri görevlendirilmektedir. Bu kapsamda evde eğitim gören özel eğitim öğrencilerimizin takip ettikleri programları desteklemek ve böylece evde eğitim hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla taşınabilir eğitim materyalleri hazırlama ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu amaçla Genel Müdürlüğümüzce evde eğitim gören; zihinsel yetersizliği, otizmi, görme ve işitme yetersizliği olan öğrencilerimiz için taşınabilir eğitim materyalleri seti hazırlanmıştır. "Evde Eğitim Kiti (EVKİT)" ismini verdiğimiz bu çalışma; bireysel farklılıklara özel, ergonomik ve taşınabilir basılı ve mekanik materyalleri içinde barındıran bir settir.

Ülkemizde evde eğitim kararı olan; orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği ve otizmi olan öğrenciler için 800 adet, görme yetersizliği olan öğrenciler için 100 adet ve işitme yetersizliği olan öğrenciler için 100 adet olmak üzere toplam 1000 adet EVKİT hazırlanmıştır.

Söz konusu engel gruplarına göre hazırlanan EVKİT' lerin, 81 ilimizde bulunan "İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kurulları" vasıtasıyla kullanılması sağlanacaktır. Setlerimiz, söz konusu kurullar marifetiyle her ilimizde evde eğitim kararı olan öğrencilerimize ulaştırılacaktır. Böylece evde eğitim hizmetlerinde görev alan öğretmenlerimiz, evde eğitim kararı olan öğrenciler ile çalışırken bu setlerden faydalanabileceklerdir.

Bu çalışmalarımızda bizlere katkı sunan, emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve Ders Aletleri Yapım Merkezimiz çalışanlarına en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum. Evde Eğitim Kitlerinin 81 ilimize dağıtım programımıza katılarak bizlere destek olan siz değerli misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum." dedi.

EVDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI.EVDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI.EVDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI.EVDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI.EVDE EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLER İÇİN HAZIRLANAN MATERYALLER YOLA ÇIKTI.

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.