Doğudan Batıya Engelsiz Hayat Projesi - TANAP
Projenin Adı: Doğudan Batıya Engelsiz Hayat Projesi-TANAP
Koordinatör Kurum: Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Projenin Amacı: TANAP hattında bulunan 8 ilde yaşayan SP li bireylerin eğitim ve sosyal hayata katılımları için fiziksel iyileştirmelerin yapılmasıdır. Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için okullarda ve oyun parklarında fiziksel altyapının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir. Kars, Erzurum, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir, Bursa, Edirne projenin uygulama alanı olarak tespit edilmiştir.
Proje Süresi: 9 Ay
Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: Ağustos 2018-Mayıs 2019
Proje Bütçesi: 5.490.150 TL
Proje Ortağı / Kaynağı: SERCEV
Proje Süreci ve Çıktılar:
Tamamlanan Çalışmalar;
- Proje uygulama alanı olarak belirlenen, Kars, Erzurum, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir de fizibilite çalışması yapılarak belirtilen illerde birer okul belirlenmiş ve fiziksel ve donanımsal iyileştirmeler ile özel eğitim ve kaynaştırma sınıfları açılmıştır.
- Uygulama bölgelerindeki maddi durumu yetersiz serebral palsili bireylerin ve aileler tespit edilmiş, serebral palsili bireylerin medikal ürün ihtiyaçları belirlenmiş, bireye uygun medikal ürünler temin edilerek bireylere teslim edilmiştir.(200 SP'li Birey),
- Proje uygulama alanlarından olan, Kars, Erzurum, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir de fiziksel alt yapı iyileştirme çalışması yapılan okullarda Bedensel yetersizliği olan fiziksel engelli bireyler ve normal gelişim gösteren bireylerde bütünleştirmeyi desteklemek amacıyla engelsiz park yapılmıştır.
- Fiziksel altyapı iyileştirme çalışmaları tamamlanmış olan illerde öğretmenlere ve engelli bireylerin ailelerine yönelik farkındalık artırma eğitimleri düzenlenmiştir.
- İyileştirme çalışmaları yapılan okulların açılışları yapılmıştır.
Devam Eden Çalışmalar;
- TANAP güzergâhında olan ve projenin uygulama alanı olarak seçilen illerden olan Bursa ve Edirne'de fizibilite çalışmalarının yapılması,
- Bursa ve Edirne'de maddi durumu yetersiz serebral palsili bireylerin ve aileler tespit edilmiş, serebral palsili bireylerin medikal ürün ihtiyaçları belirlenmiş, bireye uygun medikal ürünler temin edilerek bireylere teslim edilmesi,
- Proje uygulama alanlarından olan, Kars, Erzurum, Sivas, Yozgat, Ankara, Eskişehir de fiziksel alt yapı iyileştirme çalışması yapılan okullarda Bedensel yetersizliği olan fiziksel engelli bireyler ve normal gelişim gösteren bireylerde bütünleştirmeyi desteklemek amacıyla engelsiz park yapılması.
- Fiziksel altyapı iyileştirme çalışmaları tamamlanmış olan illerde öğretmenlere ve engelli bireylerin ailelerine yönelik farkındalık artırma eğitimleri düzenlenmesi.
- İyileştirme çalışmaları yapılan okulların açılışlarının yapılması.
Sonuçlar;
Sonuç 1: Serebral palsili bireylerin toplumsal hayata katılımı artırılacaktır.
Sonuç 2: Bölgedeki eğitmenlerin, eğitimler ile mesleki kapasitesi artırılacaktır
Sonuç 3: Uygulama bölgelerinde engelli bireylerin
eğitime erişilebilirliği ve akademik becerileri artırılacaktır.
Sonuç 4: Uygulama bölgelerinde engelli bireylerin akranları ile birlikte oyun, okul aktiviteleri ve sosyal hayata katılımı artırılacaktır.