Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARIMIZIN RUH SAĞLIĞINI KORUYUCU EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARIMIZIN RUH SAĞLIĞINI KORUYUCU EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

              Bakanlığımız, depremin yaşandığı ilk günden itibaren travmaya maruz kalanlarda ortaya çıkan stresi azaltmak ve uzun vadeli uyumu ve olumlu başa çıkma becerilerini artırmak amacıyla hem bireysel hem de toplumsal açıdan ruh sağlığı alanında koruyucu birçok çalışma gerçekleştirdi.

            Temel düzeyde yapılan çalışmalarla ileri düzey etkilendiği tespit edilen çocuk ve yetişkinlere yönelik yapılandırılmış programlar yoluyla, travma sonrası sunulan psikososyal destek ile; travmanın psikolojik ve sosyal etkisini değerlendirerek bireylerin veya grupların stres belirtilerini azaltmayı ve psikolojik dayanıklılıklarını arttırmayı, desteğin sürekliliğini sağlayarak uzun vadeli ruh sağlığı sorunlarını önlemek hedeflenmektedir.

            Dünyanın her yerinde çocuk, ergen ve yetişkinler, deprem, sel, yangın, savaş, göç, terör olayları gibi çok çeşitli travmatik yaşam olaylarına maruz kalmaktadır. Travmatik yaşam olayları sonrasında tehlike ya da risk altında olmak, yaşanan olaya bir anlam verememek, olayın olumsuz etkilerinden nasıl korunacağını bilememek ve olay sonrasında ortaya çıkan farklı zorluklar karşısında belirsizlik yaşamak özellikle çocuk ve ergenlerde çeşitli travmatik stres tepkilerinin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu gibi zorlayıcı yaşam olayları sonrasında ileri düzeyde etkilenen öğrencilere yönelik "Travma Sonrası Grup Temelli Müdahale (TS-GTM)" programı hazırlanmıştır.

            Afet ve acil durumun yoğun olarak yaşandığı illerde, öğrenci, öğretmen ve velilerin travmanın etkileriyle baş etmelerini ve normalleşme sürecine uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF iş birliği ile "Psikososyal Destek Projesi" kapsamında deprem illerinde görev yapan rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara "Travma Sonrası Grup Temelli Müdahale (TS-GTM)" ile ilgili uygulayıcı eğitimleri verilmektedir. Bu dönem eğitimlerine, deprem gibi olumsuz yaşantılar sonrasında organ yetmezliği veya kaybı yaşayan öğrencilerin psikolojik iyi oluşlarını desteklemek amacıyla yeni içerikler de eklendi. Bu kapsamda 160 psikolojik danışmana 06-10 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul'da eğitim verilecektir.

            Genel Müdürlüğümüz Personeli, Eğitim Görevlileri ve deprem bölgesinde görev yapan psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin katıldığı eğitimin açılışını Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanımız Sayın Serpil ALTUNCU VAROL yaptı. Konuşmasında öncelikle deprem bölgesinde görev yapan psikolojik danışman/rehber öğretmenlerin özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Ardından hafta boyunca, travma konusunda tecrübeli eğitim görevlilerimiz aracılığıyla grup uygulamaları kapsamında "Travma ve Kriz", "Travma Türleri ve Bileşenleri", "Travma Sonrası Grup Temelli Müdahale", "Grupla Psikolojik Danışma Aşamaları", "Çağrısız Anılar", "Aşırı Uyarılmışlık" ve  "Kaçınma" gibi konu başlıklarında eğitim alacaklarını ve bölgelerine döndüklerinde ihtiyacı olduğunu düşündükleri öğrencilerle bu çalışmaları yaparak onların psikolojik iyi oluşlarına destek sunmalarını söyleyerek konuşmalarını tamamladı.

06-11-202306-11-202306-11-2023

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.