"Bütünleştirici Eğitimin Geliştirilmesi Projesi" açılış konferansı 17 Aralık 2019 tarihinde Ankara JW Marriot Otelde yapıldı. Konferans, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Sn. Süreyya ERKAN, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Sn. Angel GUTIERREZ HIDALGO ve Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Mustafa SAFRAN'ın açılış konuşmaları ile başladı.
Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Mustafa SAFRAN konuşmalarında, "Bütünleştirici Eğitime 2023 Eğitim Vizyonunda önemli bir yer ayırdık. Bu proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerle toplumda bütünleştirici eğitime olan duyarlılığı daha da artırmaya çalışacağız." dedi.
Bütünleştirici Eğitimin aslında kadim kültürün temelinde bulunduğunu belirten Sayın SAFRAN, kaynaştırma/bütünleştirme eğitimine katkı sunan tüm öğretmenlere teşekkür etti. Öğretmen, okul yöneticileri, veliler ve Bakanlığın el ele vererek Türk eğitimine katkı sunacağının altını çizdi.
Konferans kapsamında yapılan, Prof. Dr. Mustafa BALOĞLU moderatörlüğünde gerçekleştirilen panellerde özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın diğer akranlarıyla birlikte olması, öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun şartların sağlanması, çocukların eğitim sürecini sağlıklı geçirmesi için aile farkındalığının ve desteğinin önemi konuları tartışıldı. Panelistler arasında tanınmış isimlerden Oyuncu Ceyda DÜVENCİ projeyle ilgili video mesajını paylaştı. Sanatçı Özgün UĞURLU, Ampute Milli Futbol Takımı Oyuncusu Barış TELLİ ve Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı, Şafak Otizmli Bireyler Derneği Başkanı Pervin SABUR kendi deneyimleri ile ilgili paylaşımlarda bulundular. MEV Gökkuşağı Ortaokulu öğrencileri de müzik dinletileriyle programa renk kattılar.
Proje kapsamında;
Millî Eğitim Bakanlığınca hayata geçirilen BEGEP ile özel eğitim ihtiyacı olan çocuklara akranlarıyla birlikte uygun eğitim ortamlarının sağlanması için, bütünleştirme çalışmalarında aktif rol alan tüm paydaşların katılımıyla yenilikçi, sürdürülebilir ve bütünleştirici bir eğitim sistemi amaçlanıyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye'nin ortak finansmanıyla Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü proje; Ankara, Adana, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Samsun ve Trabzon olmak üzere 12 pilot ilde yürütülecek olup, Ağustos 2022'de sona erecek.
Projeyle özel eğitim ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları konusunda düzenlenecek kampanyalar ve etkinliklerle çeşitli hedef grupların farkındalığı artırılacak.
Özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinin kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine yönelik tanılama ve yerleştirme sisteminin etkililiğinin artırılması amacıyla RAM'larda analiz yapılması planlanan projeyle ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle özel eğitim ve kaynaştırma/bütünleştirme uygulamalarında koordinasyon ve iş birliği de sağlanacaktır.