Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

BOLU BİLSEM İMZASIYLA YEŞİL SINIF EĞİTİMİ PROJESİ

BOLU BİLSEM İMZASIYLA YEŞİL SINIF EĞİTİMİ PROJESİ

TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesine Türkiye genelinde sunulan projeler arasından yürütücülüğünü Fen Bilimleri öğretmeni Mehmet ÇELTEK'in yaptığı Bolu Bilim ve Sanat Merkezinin "Bolu Aladağlarda Yeşil Sınıf Eğitimi" projesi uygulanmaya layık görüldü.

Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bolu Bilim Sanat Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek olan "Bolu Aladağlarda Yeşil Sınıf Eğitimi" projesinde doğa ile iç içe etkinliklerin yanı sıra kuş gözlemleri, gökyüzü gözlemleri ve Seben fosil ormanı incelemeleri gibi etkinlikler de yer alıyor.

Proje 14-20 Eylül 2020 tarihleri arasında Bolu Aladağ Gençlik, İzcilik ve Spor Kampında 7. sınıfta öğrenim gören 32 öğrenci ve 19 eğitmenin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Projeye Bolu Valiliği, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Bolu Belediyesi katkı sağlıyor.     "Bolu Aladağlarda Yeşil Sınıf Eğitimi" isimli TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesinin açılış töreni 14 Eylül 2020 Pazartesi günü Bolu Bilim ve Sanat Merkezi Konferans Salonunda yapıldı. Törene Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri ŞENSOY, BAİBU Rektörü Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil SARICI, Bolu Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerafettin ÇİLKARA, daire müdürleri, eğitmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.   Törende konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Sadri ŞENSOY 2023 vizyonu ile ortaya konan hedeflerle örtüşen proje içeriğini çok beğendiğini belirterek proje ekibini kutladı.    Günümüzde çevre sorunları çağın en büyük problemlerinden biri hâline gelmiştir. Bu problemlerin çözümü için izlenmesi gereken en etkili yöntemlerden biri de çevreye duyarlı ve çevre bilincine sahip bireyler yetiştirmektir. İyi planlanmış bir doğa eğitimi; bireylerin doğadaki yerini fark etmesini, doğadaki işleyişi görmesini, doğaya karşı olumlu tutum geliştirmesini ve doğa farkındalığına sahip olmasını sağlayacaktır.   Projede katılımcıların; canlı ve cansız varlıklar arasındaki etkileşimin farkına varmaları, yapılacak gözlemlerle doğayı derinlemesine merak etmeleri, doğa ve insan arasındaki hassas dengeyi fark etmeleri, bilimsel bilgiyi uygulamalı olarak doğada bulabileceklerini öğrenmeleri, doğa ile doğrudan etkileşimli eğitimlerle doğa okuryazarı bireyler olmaları amaçlanmaktadır. Projede katılımcılardan başarılı olanlara "Doğa Eğitimi Sertifikası" verilecektir.    

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK ETKİNLİKLER;

Doğada İlk Yardım Eğitimi, Doğayla İç İçe Akıl Oyunları, Ekolojik Ayak İzim Ormanı Tanıyalım, Bitkiler Nasıl Çoğalır ve Yayılır?, Botanikçi Olmaya Başlıyorum, Ölü Ağaçlar Gerçekten Ölü mü?, Sürdürülebilirlik Cetveli, Karınca Davranışlarını İnceliyorum, Taş, Kağıt, Makas, Karınca, Böcek Aspiratörü Yapımı, Böcek mi? Örümcek mi? Kil Baskısı Yapıyorum, Gökyüzü Gözlemi, Ekositemler, Seben Fosil Araştırma Ormanı, Küçük Paleontologlar İş Başında, Seben Fosil Ormanında Geçmişe Yolculuk, Kuş Gözlemi, Göç Zamanı, Kuş Yuvası Yapımı, Kuş Oyunları, Ben Hayvanı İzinden Tanırım, İz Dedektifleri Oyunu, Doğadaki Renkler, Doğadan Bana Bir Hatıra, Bana Bir Doğa Çiz, Ekosistem Kapmaca, Kuş Evlerinin Ağaçlara Asılması, Doğaya Bir Nefeste Benden etkinlikleri yapılacaktır.   Ülke ve dünya olarak pandemi nedeniyle zor günlerden geçtiğimiz bu süreçte bu projenin öğrencilerimize ve ülkemize moral ve motivasyon vereceğini, aynı zamanda eğitim ve bilim adına önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.

15-09-2020

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.