Özel yetenekli yavrularımızın, geleceğin dünyasına hazırlanması amacı ile 25 "Zekâ Gücü Sınıfı" için toplu açılış töreni gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanlığımız ile TURKCELL'in iş birliğiyle hayata geçirilen "Zekâ Gücü Projesi" kapsamında ülke genelinde hizmete sunulan 'TURKCELL Zeka Gücü Teknoloji Sınıflarının' açılışı; Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Petek Aşkar, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir Gül, TURKCELL Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bülent Aksu, Düzce Valisi Sayın Cevdet Atay, Düzce İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Tamer Kırbaç, Özel Yeteneklilerin Geliştirilmesi Daire Başkanımız Sayın Mecit Ramazan Barın ve protokolün katılımıyla, Düzce Bilim Sanat Merkezi'nde düzenlenen programla gerçekleştirildi.
Programda konuşan Bakan Yardımcımız Sayın Petek Aşkar, özel yetenekli çocukların yeteneklerine uygun eğitim içeriği ve ortamı sunmanın Bakanlığın öncelikli politikaları arasında olduğunu söyledi.
Bakanlığın hedeflerinden birinin de özel yetenekli öğrencilerin özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla buluşturulması olduğuna işaret eden Bakan Yardımcımız Sayın Petek Aşkar, TURKCELL ile yürütülen zekâ gücü programının bu hedefe hizmet ettiğini dile getirdi. Sayın Petek Aşkar, şimdiye kadar 61 zekâ gücü atölyesinin BİLSEM'de, 9'unun da diğer okullarda yapıldığını belirterek şunları kaydetti:
"Bugün de 25'ini açacağız. Projenin temel amacı, özel yetenekli öğrencilerin bilişim alanında yetkin, teknolojiye vakıf ve araştırma yapmaya istekli olmalarını, alandaki yenilik ve teknolojileri takip etmelerini sağlamaktır. Bu kapsamda Erzurum BİLSEM'den 13 öğrencimiz, robotel eğitimi almıştır. Eğitim sonucunda el ya da kol uzvu yetersiz olan bireye uygun robotel tasarımı tamamlanmış olup Giresun'da 12 yaşındaki ihtiyaç sahibi öğrencimizin kullanımına sunulacaktır."
Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir Gül, düzenlenen törende yaptığı konuşmada: TURKCELL ile ortaklaşa yürütülen "Zekâ Gücü" projesinin ülkemizin her tarafında adım adım yaygınlaştırıldığını ifade etti.
Proje kapsamında 43 farklı ilde belirlenen bilim ve sanat merkezlerimize toplam 70 Zekâ Gücü atölyesinin yapıldığını; Zekâ Gücü atölyeleri ile öğrencilerimize yazılım, mobil uygulama geliştirme, 3D yazıcılarla ürün geliştirme ve akıl oyunları çalışmaları yürütme imkânı sağlandığını; ayrıca TURKCELL tarafından tüm bilim ve sanat merkezlerine 550 adet robotik kit gönderildiğini belirtti.
Evlatlarımızın yarınlara göre yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir Gül, süreçte çok şeyler yapıldığını ancak değerli öğrencilerimiz için daha fazlasını yapmaya gayret ettiklerini ve bunun için de büyük bir özveri ile çalışıldığını belirtti.
TURKCELL Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bülent Aksu törende yaptığı konuşmada ise şunları söyledi: "Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz Zeka Gücü Projesi, Endüstri 4.0'ın şekillendireceği geleceğin dünyasına hazırlık noktasında ülkemizde ve dünyada sayılı projelerden biri olma özelliği taşıyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki çocuklarımıza eğitim verilen Zeka Gücü Teknoloji Sınıflarını, dizüstü bilgisayardan 3B yazıcıya, akıllı tahtadan elektronik ve robotik kodlama setlerine değin çok geniş teknolojik imkanlar ile donattık. Öğrencilerimiz bu sınıflarda yapay zeka, kodlama, uzay bilimleri, robotik, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik eğitimler alarak yeni projeler geliştiriyorlar."
Projeyi çok önemsediklerini ve desteklediklerini söyleyen Düzce Valisi Sayın Cevdet Atay ise "Bu işbirliği çerçevesinde özel yetenekli öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu fiziksel ortamların geliştirilmesinin yanı sıra, devam eden sosyal projeleri de yakından takip ediyoruz. Ayrıca bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün katkılarıyla ilimizde kurulan tematik atölyelerden, ülkemizde tek olan biyomedikal cihaz teknoloji atölyesi ve bunun yanında çağın gerçeklerine ve gereçlerine uygun dijital tasarım ve animasyon atölyesi olmak üzere iki ayrı donanımlı atölye de şehrimize kazandırılmıştır. Çocuklarımız her şeyin en iyisine layıktır" dedi.
Bakanlığımız; özel yetenekli öğrencilerimizin bilişim alanında yetkin, araştırma yapmaya istekli olmaları, alandaki yenilik ve teknolojileri takip etmeleri ve bu teknolojilere vakıf olmaları amacıyla TURKCELL ile iş birliğinde
"Zekâ Gücü Projesi" yürütmektedir.
Zeka Gücü Eğitim Portalı'nda, bugüne dek 8 milyondan fazla sayfa eğitim içeriği görüntülendi. Proje kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında 70 bin öğrenci, kodlama ve teknoloji eğitimi aldı. Sınıflarda eğitim alan öğrencilere bugüne kadar 400 bin saat çevrimiçi robotik ve kodlama eğitimleri verildi.
Bugüne kadar 150 bin aile, 200 bin öğrenci ve eğitimciye erişen 'Zekâ Gücü' projesi, ulusal ve uluslararası yarışmalarda şimdiye kadar 400'ün üzerinde ödül kazandı.