Bakanlığımız öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 58. maddesi, Millî Eğitim Temel Kanunu'nun genel amaçlar bölümünde yer alan; "Türk milletinin bütün fertlerini; beden, zihin, ahlâk ve duygu bakımından dengeli kişiler olarak yetiştirmek'' hükümleri kapsamında çocuk ve gençleri tütün, alkol, madde ve teknoloji bağımlılığından koruma, önleme, farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarını yürütmektedir.
Bakanlığımız ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında Haziran 2021 tarihinde "Yaşam Becerileri Eğitim Programı Uygulama Protokolü" imzalanmıştır.
Söz konusu protokol ile Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmî ve özel ortaokullarda öğrenim gören ortaokul yedinci sınıf öğrencilerini madde kullanımına karşı koruyucu güçlendirici kazanım temelli etkinliklere dayanan "Yaşam Becerileri Eğitim Programı" geliştirilmiştir.
Genel Müdürlüğümüz ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan protokol kapsamında öğrencilerimizi bağımlılıklara karşı korumak amacıyla hazırlanan Yaşam Becerileri Programının Eğitici Eğitiminin ikincisi PİKTES desteği ile 11-15 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştiriliyor.
Hizmet içi eğitim programın açılışı Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanımız Sayın Serpil ALTUNCU VAROL, PİKTES Direktör Yardımcısı Sayın Doğan Onur KÖKSAL ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Dr. Mevlüt BÜYÜKHELVACIGİL'in konuşmaları ve Yeşilay Yöneticileri ile PİKTES Koordinatörlerinin katılımıyla başlamıştır. Eğitime akademisyenler ile birlikte 145 rehber öğretmen/psikolojik danışman katılmıştır.
Yaşam Becerileri Programı ile ortaokul öğrencilerinin her türlü bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesi, olumlu davranış değişiklikleri ve alışkanlıklar kazanması; kendini riskli ortam ve durumlardan korumasın amaçlanmaktadır. Program içerikleri eğitsel oyunlar ve drama etkinlikleri ile desteklenerek hedef yaş grubunun gerçek hayatta karşılaşabileceği problem alanlarına yönelik olarak kurgulanmıştır. Yaşam Becerileri Programı ile stresle başa çıkma, olumsuz duyguları önleme, kendini yönetme, etkili iletişim, empati kurma, eleştirel düşünme, karar verme, müzakere/reddetme gibi yaşam becerilerinin 7 hafta boyunca öğrencilere kazandırılması hedeflenmektedir.
Hafta boyunca rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar "Bağımlılık ile Mücadelede Yaşam Becerileri Eğitici Eğitimi"ni alarak 2023-2024 eğitim öğretim yılında okullarında uygulayacaklardır. Bakanlığımıza özgü hazırlanan bu program hizmet içi eğitimler yolu ile okul/kurumlarda görevli rehber öğretmen/psikolojik danışmanlara verilmeye devam edecektir.