AB Hibe Programları
Avrupa Birliği genişleme sürecinde aday devletlerin çoğu, AB üyeliğine hazırlanmak için, ekonomik, siyasi ve sosyal alanda geniş çaplı reformlar yapmak durumunda kalmışlardır. Bu reformlar milli faydalar sağlamakla birlikte çoğunlukla maliyetli yatırımlar gerektirmekte ve ülkelerin önüne kısa vadeli zorluklar çıkarabilmektedir.
Avrupa Birliği 2007’den beri, üyelik hedefi olan ülkeleri, yani Türkiye’yi ve Batı Balkanlar’ı, aday ülke statüsüyle uyum sürecindeki reformlarını ve bu yönde yapılan her türlü çalışmayı desteklemek için Avrupa Birliği fonlarından yararlandırmaktadır.
Kısaca IPA (Instrument for Pre-Accession Assistance) olarak adlandırılan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı, bu fonlardan Batı Balkanlara ve Türkiye’ye daha verimli kaynak aktarımını sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir mekanizmadır. IPA kapsamında gerçekleştirilen projeler yoluyla, aday ve potansiyel aday ülkelerin AB standartlarına uyumu desteklenmektedir.
IPA kapsamında, ülkemizdeki ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları, dernekler, vakıflar, üniversiteler, kooperatifler, sendikalar ve benzeri sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri projelere “Hibe Programı” adı verilen bir yöntemle finansman sağlanmaktadır.
IPA’dan faydalanmak amacıyla bakanlıklar ve müsteşarlıklar gibi merkezi düzeydeki kamu kuruluşları, her yıl ulusal belgelerdeki öncelikler doğrultusunda makro düzeyde proje geliştirirler.
Merkezi düzeydeki kamu kuruluşları tarafından hazırlanan bu makro projelerin içinde, hibe programları oluşturularak yerel projeler de desteklenebilmektedir.
Ülkemizde, AB Hibe Programlarının duyurulması, başvuruların kabul edilmesi, projelerin değerlendirilmesi, şeffaf ve objektif bir şekilde uygulanması, Hazine Müsteşarlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin görevidir.
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan AB Hibe Programları Eğitim Modülüne ulaşarak hibe programları ve proje hazırlama ile ilgili daha detaylı bilgilere aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.