7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası olarak kabul edilen bu hafta, görme yetisini kaybetmiş bir fotoğraf sanatçısının dış dünyaya karşı fark edilme çabası sonucunda bastonunu beyaza boyaması ile simgeleşmiştir. Bu hafta boyunca görme yetersizliği olan bireylerin toplumsal yaşama daha güçlü bir şekilde katılmalarını desteklemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Görme yetersizliği olan bireylerin toplumsal yaşamın her alanında var olabilmelerini sağlamak için her koşulda yanında olabilecek en iyi arkadaşı konumunda olan beyaz baston, bu bireylerin bağımsızlıklarını simgeleyen ve onları toplum içinde tanınır kılan bir semboldür. Baston kullanımı, yürürken çarpma, düşme, yaralanma ya da sakatlanma riskini azaltırken bu bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, sosyal hayata ve etkinliklere bağımsız olarak katılımını teşvik etmekte, bağımsız hareket edebilme yeteneklerini güçlendirmekte ve kendine güven duymalarına katkı sağlamaktadır.
Görme yetersizliği olan bireyler için erişilebilirlik hem temel bir hak hem de diğer hakları kullanabilmenin en önemli aracı olup bağımsız ve toplumsal yaşamın tüm alanlarına katılım için önemlidir.
Bakanlığımızca görme yetersizliği olan öğrencilerin eğitimlerinde fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması amacıyla farklı alanlarda çalışmalar yürütülmekte olup uyarlama, düzenleme ve iyileştirmeler yapılmaktadır. Görme yetersizliği olan öğrencilerin eğitimlerini diğer özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler gibi kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarında sürdürmeleri esastır. Ayrıca bu öğrencilere görme engelliler ilkokulları, görme engelliler ortaokulları ile özel eğitim meslek okulları açılarak eğitim hizmeti sunulmakta ve bu öğrencilerimiz için özel eğitim sınıfları da açılabilmektedir.
Görme yetersizliği olan öğrencilerimizin öğrenim gördükleri okullar ile eğitim ortamlarının erişilebilirliklerinin sağlanması, eğitim materyallerinin geliştirilmesi, ders kitaplarının Braille alfabesine çevrilmesi ve görme yetersizliği olan öğrencilerin okullarına dağıtılması, WeWalk akıllı bastonların dağıtımının yapılması, görme engelliler okullarına baston, okuma-yazma, matematik ve bağımsız hareket becerilerinin öğretiminde kullanılacak yardımcı materyalleri içeren malzemelerin dağıtılması sağlanmaktadır. Genel Müdürlüğümüz tarafından yayımlanan Özel Eğitim Çocuk Dergisinin görsel betimlemesi yapılmakta, yapılan betimlemeler ve dergideki metinler seslendirilmektedir. Ayrıca Genel Müdürlüğümüzce görme yetersizliği olan öğrencilere eğitim hizmeti sunan öğretmenlerin bu alana ilişkin de mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi için eğitimler düzenlenmektedir. Bu öğrencilerimizin kitap okuma alışkanlıklarını desteklemek ve geliştirmek için ilk kez MEB Kültür Yayınlarından öğrencilerimizin seviyelerine uygun olarak seçilerek Braille alfabesinde basılan 12 adet hikâye kitabının dağıtımı, görme engelliler okullarına yapılacaktır.
Farkındalık çalışmaları ve yapılan iyileştirmeler; görme yetersizliği olan bireylerin toplumsal hayatın her alanında daha fazla yer alabilmesi için toplumsal sorumluluk bilinciyle atılacak adımların temelini oluşturmaktadır. Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası, görme yetersizliği olan bireylerin sadece eğitim alanında değil, hayatın her alanında eşit haklara sahip olmaları gerektiğinin altını çizen önemli bir hatırlatıcıdır. Bakanlık olarak bu haftanın görme yetersizliği olan bireylerin toplumsal yaşama katılımını destekleme fırsatı olduğuna değinerek görme yetersizliği olan öğrencilere eğitim hizmeti sunulmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.