Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

4 Engel Türünde 1008 Özel Eğitim ve Rehberlik Öğretmenine Eğitim Verildi.

4 Engel Türünde 1008 Özel Eğitim ve Rehberlik Öğretmenine Eğitim Verildi.

 Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin erken yaşta tanılanması, doğru eğitim kurumlarına yönlendirilmesi ve ihtiyaçlarına uygun eğitimi alması, özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitsel gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerle ilgili verilecek eğitsel değerlendirme ve tanılama kararının sonucu, bireyin uygun eğitim ortamına yerleştirilmesi bakımından hayati önem taşımakta ve bireyin bundan sonraki eğitim-öğretim hayatını şekillendirmektedir.

Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması, rehberlik ve araştırma merkezinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılmaktadır. Alan/sahadan gelen talepler, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan özel eğitim ve rehberlik öğretmenlerinin otizm, özel öğrenme güçlüğü, dil-konuşma güçlüğü ve özel yetenek alanlarında bilgi düzeylerini artırmaya ve yeterliliklerini geliştirmeye ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.

Bu doğrultuda rehberlik ve araştırma merkezlerinin kurumsal kapasitesinin artırılması ve rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan personelin mesleki yeterliliklerinin artırılması amacıyla eğitimler düzenlenmiştir.  Bu bağlamda rehberlik ve araştırma merkezlerinde kullanılan eğitsel değerlendirme ve tanılama araçlarının standartlaştırılması çalışmasıyla birlikte bu merkezlerin daha nitelikli hizmet üretmesi hedeflenmektedir.

Rehberlik ve araştırma merkezlerinde görev yapan özel eğitim ve rehberlik öğretmenlerinin bilgi düzeylerini artırmak amacıyla düzenlenen söz konusu eğitimler; 31.07.2017 tarihinde otizm alanında başlamış olup özel öğrenme güçlüğü, özel yetenekliler alanlarındaki eğitimlerle devam ederek 06.10.2017 tarihinde dil ve konuşma güçlüğü alanında verilen eğitimlerle sona ermiştir. otizm, özel öğrenme güçlüğü, özel yetenekliler, dil ve konuşma güçlüğü eğitimleri 126 kişinin katılımıyla 5 ‘er gün sürmüş ve her alandan ikişer eğitim düzenlenmiştir. 8 eğitim sonunda toplam 1008 rehberlik ve araştırma merkezindeki özel eğitim ve rehberlik öğretmenine eğitim verilmiştir.

Eğitimlerde Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve  Hakkari Üniversitesi’nden toplam 24 akademisyen görev almıştır. Eğitim veren akademisyenlerce verilen eğitimin daha kalıcı olması amacıyla her eğitim için ders notları hazırlanarak katılımcılara dağıtılmıştır.

Eğitimler sonunda, 3 saatlik kurs programı hazırlanmıştır. 3 saatlik kurs programı, eğitimlere katılan öğretmenlerce görev yaptıkları RAM’larda çalışan diğer eğitim personeline bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını artırmak amacıyla verilecektir. Ayrıca eğitime katılan öğretmenlerce sınıfında otizm, özel öğrenme güçlüğü, özel yetenekliler, dil ve konuşma güçlüğü alanlarında kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıf ve branş öğretmenlerine mesleki yeterliklerini geliştirmek ve bilgi düzeylerini artırmak amacıyla yaygınlaştırılarak devam edilecektir.

09-10-201709-10-201709-10-201709-10-201709-10-2017

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.