20882
11:35
17.05.2016

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile Yükseköğretime Geçiş Sisteminde "Tercih Danışmanlığında Dikkat Edilecek Hususlara" ilişkin Genel Müdürlüğümüz 09/05/2016 tarihli ve 26670320-160.02-E.5188044 sayılı yazısı 81 İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmiştir. İlgili yazı için tıklayınız.

 

Öğrenci, veli ve öğretmenlerin, sınav öncesi ve sonrasında nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine ilişkin hazırlanan kaynaklar;

 

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi İçin;

·Ortak Sınavlarda Öğrenci Bilgilendirme Rehberi

·Ortak Sınavlarda Öğretmeni Bilgilendirme Rehberi

·Ortak Sınavlarda Veli Bilgilendirme Rehberi

·Rehberlik Öğretmenleri İçin TEOG ve Sınav Kaygısı Öğrenci Bilgilendirme Sunumu

 

 Yükseköğretime Geçiş Sistemi İçin;

·Tercih Danışmanlığı Hizmetlerinin Sunumunda Dikkat Edilecek Hususlar

·YGS-LYS Yönetici-Öğretmen Kılavuzu

·YGS-LYS Veli Kılavuzu

·Sorularla YGS

·ÖSYM Kılavuzları

·ÖSYM Sıkça Sorulan Sorular 

 

Bu kapsamda; Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ve İŞKUR’un çalışmalarına ilişkin bilgiler ve kaynaklar;

Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES) için tıklayınız.

Mesleki Bilgi Sistemi (MBS), bireylerin kendilerini tanıma, yeteneklerini fark etme,  meslek seçimi ve iş değiştirme gibi konularda 13 yaş ve üstü yetişkinler için katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Mesleki Bilgi Sistemi için tıklayınız.

Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP), işgücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışan bir proje kapsamında hazırladığı ve aşağıdaki dokümanlar için tıklayınız.

  •       Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Okullarının Avantajları,
  •       8.Sınıf öğrencilerine yönelik yapılacak tanıtım ve yönlendirme çalışmalarında kullanılmak üzere hazırlanan "Ortaokul 8 inci Sınıf Öğrencileri İçin Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin Tanıtımı" konulu dosya
  •       Alana Geçiş E-Kılavuzu,
  •       Ortaöğretimden sonra yerleşebileceğiniz Yükseköğretim Programları

 

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün, Anadolu İmam Hatip Liselerinin tanıtımı için hazırladığı sunum için tıklayınız.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile Google arasında öğretmen ve öğrencilerin öğrenim süreçlerinde teknolojiyi kullanmalarına katkı sağlayacak “Google for Education” ve “Google Üniversite Seçimim” projeleri için tıklayınız.

 EBA ve Google Türkiye işbirliği ile hazırlanmış, üniversite tercih aşamasında geleceklerini belirlemede öğrencilerimize ilham verecek “Meslek Tanıtım Videoları” için tıklayınız.

 

 YÖK ATLAS

YÖK, YGS ve LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak öğrencilerin üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla” geliştirilmiş bir sistem olan Yükseköğretim Program Atlası üniversite adaylarının kullanımına açmıştır, atlas için tıklayınız.

  

Türk Meslekler Sözlüğü

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR),  Türk Meslekler Sözlüğü, meslek sınıflandırma sistemi içinde yer alan meslek unvanlarının tercihe göre meslek tanımlarını ve meslek kodlarını kapsayan bir sözlüktür. İŞKUR sitesinde istenen meslekte açık pozisyonların bulunabilmesi için bu sistemden yararlanabilirsiniz.

ILO ya göre meslek sınıflandırma sistemi içinde yer alan meslek unvanlarının özetlenmiş meslek tanımlarını ve meslek kodlarını kapsar.

 Meslekler Sözlüğü için tıklayınız.

 Meslek tanıtımları için tıklayınız.

 

 İliniz tarafından hazırlanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (Ortak Sınavlar) ve yükseköğretime yönelik dokümanlardan da yararlanabilirsiniz.

 

 

Yayın Tarihi: 17.05.2016