Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanlığı

Serpil ALTUNCU VAROL

Daire Başkanı


Rehberlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri, Psikososyal Destek Hizmetleri ve Bağımlılıkla Mücadele, Rehberlik ve Araştırma Merkezleri ile Ölçme, Değerlendirme ve Mesleki Gelişim Koordinatörlüklerinden oluşur.

a) Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Koordinatörlüğünün Görevleri

1) Eğitim kurumlarında sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak.

2) Eğitim kurumlarında sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

3) Eğitim kurumlarında sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek, çözüme yönelik çalışmaları yürütmek.

4) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak.

5) Öğrencilerin bir bütün olarak gelişimlerini desteklemek ve gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek risk etmenlerini azaltmak, koruyucu etmenleri artırmak amacıyla çalışmalar yapmak.

6) Öğrencilerin sosyal duygusal, akademik ve kariyer alanlarındaki gelişimlerini desteklemek için çalışmalar yapmak.

7) Öğrencilerin gelişimlerini olumsuz etkileyen durum/sorunlara ilişkin iyileştirici çalışmalar yapmak.

8) Rehberlik ve psikolojik danışma programları, aile eğitim programları, psikoeğitim programları, eğitim içerikleri ve yayınları ilgili birimlerle işbirliği içinde hazırlamak veya hazırlatmak.

9) Öğretmen, aile, veli ve diğer personele sunulacak müşavirlik hizmetlerine ilişkin çalışmalar yapmak.

10) Öğrencilerin kendine uygun olan akademik ya da kariyer hedeflerine yöneltilmesi ve yöneltme sonrasında izlenmesi süreçlerine ilişkin standartlarını belirlemek, yaygınlaştırılmasını sağlamak.

b) Psikososyal Destek Hizmetleri ve Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğünün Görevleri

1) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak.

2) Bakanlık psikososyal destek hizmetleri ekibini oluşturur ve çalışmalarını koordine eder.

3) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

4) Eğitim kurumlarında sunulan psikososyal destek hizmetlerine erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek ve çözüme yönelik çalışmaları yürütmek.

5) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki psikososyal destek hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak.

6) Öğrencilerin bir bütün olarak gelişimlerini desteklemek veya gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek etkenleri azaltmak amacıyla çalışmalar yapmak.

7) Doğal afetler ile ihmal, istismar, intihar, şiddet, savaş, göç ve salgın hastalıklar gibi zorlayıcı yaşam olaylarında öğrenci, aile ve öğretmenlere psikolojik ve sosyal destek sağlamak amacıyla çalışmaları yürütmek.

8) Öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin müdahale alanı dışında kalan uzmanlık alanlarına yönlendirilmesine ve sonrasında izlenmesine ilişkin standartları belirlemek ve yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmaları yürütmek.

9) Danışmanlık tedbiri kararlarına yönelik çalışmaları yürütmek.

10) Eğitim kurumlarında bağımlılıkla mücadelede gelişimsel önleyici, iyileştirici ve destek hizmetler kapsamında çalışmaları yürütmek.

11) Eğitim kurumlarında sunulan bağımlılıkla mücadele hizmetlerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

12) Eğitim kurumlarında sunulan bağımlılıkla mücadele hizmetlerine erişimde ve bu hizmetlerin niteliğin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek, çözüme yönelik çalışmaları yürütmek.

13) İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri ile okul/kurumlardaki bağımlılıkla mücadele hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak.

c) Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğünün Görevleri

1) Bireylerin rehberlik ve araştırma merkezlerine erişimlerini sağlamak üzere çalışmalar yürütmek ve yürütülen çalışmalara katkı sunmak.

2) Rehberlik ve araştırma merkezlerinin açılması ve kapatılmasıyla ilgili iş ve işlemleri ilgili birimlerle işbirliği içinde yürütmek.

3) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan rehberlik ve psikolojik danışma ile özel eğitim hizmetlerinin niteliğini artırmak amacıyla çalışmalar yapmak.

4) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan hizmetlere erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek, çözüme yönelik çalışmaları yürütmek ve uygulama birliğini sağlamak.

5) Rehberlik ve araştırma merkezlerine ilişkin belirlenen fiziki standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

6) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde yürütülen eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecine ilişkin iş ve işlemleri planlamak, koordine etmek ve süreci geliştirmek.

7) Bakanlığın eğitsel değerlendirme ve tanılama politikası ile belirlenen stratejilerinin uygulanmasını sağlamak için koordinasyon hizmetlerini yürütmek.

8) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde kullanılmakta olan MEBBİS-RAM Modülü ve RAMDEVU Sistemi üzerinde yapılan iş ve işlemlere yönelik düzenlemeler yapmak, geliştirmek ve veri toplanmasını sağlamak.

9) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin standartları belirlemek, bu amaçla yürütülen çalışmalara uzmanlık desteği sunmak.

10) Rehberlik ve araştırma merkezlerine yönelik belirlenen stratejilerin uygulanmasını sağlamak için koordinasyon hizmetlerini yürütmek.

11) Rehberlik ve araştırma merkezleri hizmetlerinin niteliğinin artırılmasında üniversitelerle iş birliği yapmak.

12) Yaşam boyu rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti sunan kurumlarda hizmetlere erişimde ve bu hizmetlerin niteliğinin artırılmasında yaşanan sorunları tespit etmek, çözüme yönelik çalışmaları yürütmek.

13) Aile eğitim programları hazırlamak veya hazırlatmak, bu programların kurumlarda uygulanmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek.

ç) Ölçme, Değerlendirme ve Mesleki Gelişim Koordinatörlüğünün Görevleri

1) Rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde sunulan hizmetlerde kullanılmasına ihtiyaç duyulan psikolojik ölçme araçlarını tespit etmek. 2) Rehberlik ve araştırma merkezlerinde tarama, inceleme ve tanılama amacıyla kullanılacak psikolojik ölçme araçlarının sağlanması, uygulanması, gizliliği ve bilimsel standartlarının korunmasına ilişkin önlemler almak.

3) Psikolojik ölçme aracının geçerliği, güvenirliği, geliştirilmesi ya da uyarlanması çalışmalarını yürütmek.

4) Psikolojik ölçme aracı eğitici ve uygulayıcıları bulunması gereken nitelikleri belirlemek.

5) Hesap verebilir nitelikte hizmet sunulmasına ilişkin standartları ve süreçleri belirlemek, bu standartların belirlenen süreçler doğrultusunda uygulanması ve yaygınlaştırılmasına ilişkin çalışmalar yapmak.

6) Psikolojik ölçme aracı geliştirilmesinde ve hesap verebilirlik çalışmalarında üniversite ile diğer kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak.

7) Eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli öğretmenlerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yapmak.

8) Eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarını belirlemek.

9) Eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli öğretmenlerin niteliklerine ilişkin standartları belirlemek, belirlenen standartların uygulanmasını ve yaygınlaştırılmasını sağlamak.

10) Belirlenen standartlar doğrultusunda hizmet içi eğitim programları hazırlamak, hizmet içi eğitim açılmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek.

11) Eğitim kurumları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli öğretmenlerin mesleğin icrasında yaşadıkları sorunları tespit etmek, çözüme yönelik çalışmaları yürütmek. 12) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde süpervizyon sistemi kurarak bu sürece ilişkin standartları belirlemek, standartların uygulanması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmak.

13) Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde uyulması gereken etik ilkelere ilişkin esasları belirlemek ve mesleğin bu esaslar çerçevesinde yürütülmesine ilişkin çalışmalar yapmak. 

Koordinatörlüklerin Ortak Görevleri

1) Özel eğitim veya rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri mevzuatına ilişkin görüş, öneri ve teklifleri hazırlayarak Eğitim Politikaları Daire Başkanlığına sunmak.

2) Stratejik planlar, eylem planları, ekonomik programlar ve mevzuat değişikliklerine ilişkin belgelere görüş ve öneri sunmak ve izleme süreçlerine destek vermek.

3) Görev alanı ile ilgili düzenlenecek olan hizmetiçi eğitim, kurs, seminer, çalıştay vb. programlar ile ilgili iş ve işlemleri planlamak ve yürütmek.

4) Görev alanıyla ilgili konularda seminer ve kurslar vermek.

5) Görev alanıyla ilgili projelere destek vermek.

6) CİMER, MEBİM 444 0 632 ve e-posta yoluyla gelen başvuruları takip etmek ve değerlendirmek.

7) Görev alanıyla ilgili resmi yazışmaları yapmak ve arşivlemek.

8) Görev alanı kapsamında soru önergelerini cevaplandırmak.

9) Görev alanıyla ilgili yargıya intikal eden davalara yönelik görüş vermek.

10) Daire başkanlığının işleyiş ile ilgili verilecek diğer görevleri yapmak.

11) Genel Müdürlüğün işleyişi ile ilgili verilecek diğer görevleri yapmak.

 

Personelin

 

 

Adı ve Soyadı

Unvanı

Telefon Numarası 

1.  Dr. Kübra KIRCA DEMİRBAGA  Milli Eğitim Uzmanı  
         2.  Meryem KABATAŞ  Milli Eğitim Uzmanı  413 39 53
         3.   Fulya Görkem ORHAN  Milli Eğitim Uzmanı Yardımcısı  413 37 55
         4.   Ali ÖRNEK  Şef  413 37 58
         5.   Zekiye TEKİN  Şef  413 34 60
         6.   Sadık CESUR  V.H.K.İ   413 37 58
         7.   Adem YILDIRIM  Öğretmen  413 30 06
         8.   Ayşegül YAMAN KOSDİK  Öğretmen  413 25 39
         9.  Cansu POYRAZEL  Öğretmen  
        10.    Elif Asena AKIN  Öğretmen  413 37 55
        11.   Harun GÖKÇİMEN  Öğretmen  413 30 03
        12.  Hicran TAMKOÇ  Öğretmen  
        13.   İbrahim DENİZ  Öğretmen  413 25 38
        14.   İsmail YILDIRIM  Öğretmen  413 39 53
        15.  Meral ARSLAN  Öğretmen  413 30 64
        16.  Merih YARAŞIR TÜRKEL  Öğretmen   
        17.  Pınar TOKSOY ARI  Öğretmen  413 37 55

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.