Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Psikososyal Destek Programları Yenileniyor.

Ülkemizde 1999 Marmara depremi sonrası uygulanmaya başlanan “Psikososyal Müdahale Çalışmaları” kapsamında 2001 yılında deprem, sel, kaza gibi travmatik olaylarda kullanılmak üzere geliştirilen “Psikososyal Destek Programları” yenileniyor.
Psikososyal Destek Programları Yenileniyor.

Ülkemizde 1999 Marmara depremi sonrası uygulanmaya başlanan “Psikososyal Müdahale Çalışmaları” kapsamında 2001 yılında deprem, sel, kaza gibi travmatik olaylarda kullanılmak üzere geliştirilen “Psikososyal Destek Programları” yenileniyor.

Yaşanan travmatik olaylar sonrası uzun süredir kullanılan “Psikososyal Destek Programları”nı toplumsal ve bilimsel gelişmeler odağında, son yıllardaki yoğun göç dalgalanmaları ve terör gibi travmatik olayları da kapsayacak şekilde yenilemek amacıyla Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF işbirliği ile bir proje başlatılmıştır.

Projenin başlangıç aşamasında mevcut programların eksiklerini değerlendirmek, ihtiyaçları analiz ederek bir başlangıç raporu hazırlamak üzere her bölgede bölgesel odak grup toplantıları yapılacaktır. Bu toplantıların ilki Güneydoğu Anadolu Bölgesini kapsayacak şekilde Diyarbakır’da başlatılmıştır.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Müdürlüğümüz AR-Ge Projeler Daire Başkanı Ertan GÖV, projenin başarılı bir şekilde yürütülmesi durumunda psikososyal destek programlarının son yıllardaki gelişmeleri içerecek, bütün travmatik olaylara hitap edecek ve alandaki ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde tamamen yenileneceğini söyledi. Projenin ilk aşaması olan odak grup çalışmalarında, alanda bizzat çocuk ve ailelere temas eden katılımcılarla çalışmanın önemini vurgulayan Daire Başkanı GÖV, konuyla ilgili uygulamada yaşanan problemlerin tartışılarak ihtiyaçların belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu, projenin bütün aşamalarında alanda çalışma yapan kişilerle iletişim halinde çalışmaların yürütüleceğini belirtti. Projenin, programları güncellemeye değil tamamen yenilemeye yönelik olduğunu söyleyen GÖV, katılımcılara sunacakları katkılardan dolayı teşekkür ederek sözlerini bitirdi.

Toplantıda söz alan proje direktörü Prof. Dr. Mustafa BALOĞLU proje hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra çalışmanın içeriğini anlattı. Proje ile bu alanda uluslararası kabul görmüş bilimsel tekniklerin yanı sıra kültürel odaklı ve sosyal dokumuza uygun bir destek programı hazırlamanın hedeflendiğini belirten BALOĞLU, “Ajandamızda, alanda çalışanlardan uzak tamamen akademik temelli bir program hazırlama süreci yok, projenin her aşamasında alanda çalışan uzmanlarla etkileşimli bir şekilde çalışmayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

İki gün sürecek toplantıya bölge illerinde psikososyal müdahale ekiplerinde görev yapan rehberlik öğretmenlerimizin yanı sıra yine bölge illerinde görev yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri ile imamlar ve muhtarlar katılmaktadır. Akademisyenlerin moderatörlüğünde üç grup halinde yürütülen odak grup çalışmaları önümüzdeki günlerde bölgesel katılımcılarla Van, İstanbul, İzmir, Antalya, Samsun ve Konya illerinde devam edecektir. 

13-11-201713-11-201713-11-2017

Emniyet Mah. Gazeteci Muammer Yaşar Bostancı Cad. MEB Beşevler Kampüsü A Blok, 06560 Beşevler, Yenimahalle / ANKARA - 0312 413 30 49 / 0312 413 30 38

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.